Wat doet een maag-darm-leverarts/ radioloog?

Laatst bijgewerkt op 21 maart 2018

Bij ALS raken inwendige organen niet aangetast. Bij onvoldoende opname van vocht en voeding is er een indicatie voor het plaatsen van een voedingssonde. Dit kan een percutane endoscopische gastrostomiesonde (PEG-sonde), een percutane radiologische gastrostomiesonde (PRG-sonde) of neusmaagsonde zijn.

De MDL-arts is eindverantwoordelijk voor het beoordelen van de indicatie voor een PEG-sonde en een veilige procedure van de plaatsing ervan. Hij bespreekt voorafgaand aan de plaatsing de procedure, risico’s, voorbereiding, nazorg en voor- en nadelen van een PEG-sonde. De MDL-arts kan deze bespreking ook overdragen aan de revalidatiearts of neuroloog.

Het kan voorkomen dat een PEG-plaatsing niet mogelijk is om technische reden of omdat er te veel risico is voor complicaties. De MDL-arts vraagt dan de revalidatiearts of neuroloog een verwijzing te doen naar de radioloog voor het plaatsen van een percutane radiologische gastrostomiesonde (PRG-sonde). De plaatsing van de PRG-sonde gaat op een andere manier dan de PEG-sonde.

De radioloog heeft bij deze procedure dezelfde verantwoordelijkheid als de MDL-arts en draagt het bespreken van de procedure, risico’s enz. altijd over aan de revalidatiearts of neuroloog.

Bij problemen met de PEG-sonde is de MDL-arts aanspreekpunt. Bij problemen met de PRG-sonde is de radioloog aanspreekpunt.

De neusmaagsonde kan door huisarts of thuiszorgverpleegkundige of technisch thuiszorgteam geplaatst worden.

Meer informatie

Lees ook de webartikelen van het ALS Centrum over:

Kim Holtmaat MSc.
  • verpleegkundig specialist, UMC Utrecht

Als verpleegkundig specialist coördineer en begeleid ik de diagnostiek rond ALS, PLS en PSMA. Daarnaast houd ik mij bezig met deskundigheidsbevordering van zorgverleners en vervul ik een consultatiefunctie voor patiënten en hulpverleners.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.