Ziekteprogressie monitoren met de ALS-FRS-R vragenlijst

Laatst bijgewerkt op 21 maart 2018

De ziekteprogressie kan worden gemonitord met de ALSFRS – R vragenlijst. Dit is een gereviseerde versie van de ALS-FRS uit 2000. De vragenlijst wordt door een zorgverlener afgenomen bij een patiënt.

De lijst bevat 12 vragen omtrent de domeinen:

  1. bulbair functioneren,
  2. fijne en grove motoriek, en
  3. longfunctie.

ALS behandelteams gebruiken in toenemende mate klinimetrie om de behandeling en begeleiding op de individuele patiënt af te stemmen. Het monitoren van het ziekteverloop met de ALS-FRS-R is hiervan een belangrijk onderdeel.

Voor instructie en aanwijzingen hoe de patiënt te scoren met de ALS-FRS-R zie het onderstaande Europese protocol van het Europese netwerk van ALS Centra, ENCALS.

Europese protocol voor afname

ALS-FRS-R NL

Behandelaren van de ALS behandelteams die de ALS-FRS-R afnemen kunnen met evt. vragen terecht bij het ALS Centrum via info@als-centrum.nl

ENCALS en het Europese trial netwerk TRICALS hebben ook een Engelstalige e-cursus beschikbaar over de ALS-FRS-R afname, waarvoor u toegang kunt vragen bij het ALS Centrum.

Drs. Ruben Van Eijk
  • arts-onderzoeker, UMC Utrecht

Ik richt mij op de opzet, uitvoering en analyse van patiëntgebonden onderzoek met als doel nieuwe behandelstrategieën te ontwikkelen voor ALS

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.