Leveringsproblemen Riluzol

Gepubliceerd op 15 juni 2023

Het middel Riluzol heeft momenteel leveringsproblemen en kan daarom tijdelijk niet verkrijgbaar zijn. Dit probleem is inmiddels bij ons als ALS Centrum bekend, een directe oplossing is er helaas niet. 

Riluzol (merknaam Rilutek of Glentek) is een middel dat ervoor zorgt dat de spierkracht minder hard achteruitgaat en wordt door veel mensen met ALS en PSMA gebruikt.

Navraag bij de apotheek in het UMC Utrecht en verschillende andere apotheken heeft bevestigd dat er leveringsproblemen zijn. Wanneer deze problemen zijn opgelost is niet of moeilijk te zeggen. Apotheken geven terug dat zij verwachten dat Riluzol over enkele weken weer beschikbaar is en voor Glentek zal dit begin augustus worden. Let op, deze verwachtingen zijn een eigen inschatting en niet gebaseerd op bericht vanuit de producenten, de tijdslijnen kunnen daarom veranderen.

Gevolgen bij niet slikken

Het per direct stoppen van Riluzol is niet gevaarlijk en ook kan inname per direct weer worden opgepakt zodra het middel beschikbaar is. Daarnaast is het niet schadelijk voor de behandeling als Riluzol enkele weken niet wordt geslikt.

Hoe nu verder

Als ALS Centrum werden wij ook verrast door het tekort van Riluzol. Wij hebben geen bericht ontvangen over een tekort vanuit de producent. We zitten er achteraan en kijken naar oplossingen, maar die zijn momenteel nog niet duidelijk of bekend.

Blijf daarom polsen bij uw eigen apotheek wat de status is en of er mogelijkheden zijn.

Zodra er bij ons een update of ontwikkeling bekend is, dan zullen we dat hier op de website vermelden. Eventuele andere vragen kunt u stellen via info@als-centrum.nl