Middel tegen ongecontroleerd lachen dichterbij

Gepubliceerd op 2 januari 2014

ALS-patiënten kunnen gehinderd worden door buien van ongecontroleerd lachen, huilen of gapen. Dit verschijnsel staat bekend als pseudobulbair affect en kan bijzonder hinderlijk zijn in het sociale verkeer. Pseudobulbair affect is moeilijk te behandelen. Middelen tegen stemmingsstoornissen (antidepressiva) kunnen enige verlichting geven.

Sinds ongeveer 2 jaar is in de Verenigde Staten een nieuw middel op de markt, dat effectief is gebleken bij het onderdrukken van pseudobulbair affect bij patiënten met ALS.  Het middel heet Nuedexta. Nuedexta is tot op dit moment in Nederland alleen verkrijgbaar door rechtstreekse import uit de VS en wordt niet vergoed door ziektekostenverzekeringen. Het gebruik ervan is daarom erg kostbaar.

Het is dan ook goed nieuws dat de Europese Geneesmiddelenautoriteit CHMP Nuedexta in juli 2013 heeft vrijgegeven voor de Europese markt. Dat betekent overigens niet dat het middel al direct leverbaar is. De fabrikant heeft tijd nodig om de verspreiding te regelen en er moet nog beoordeeld worden of Nuedexta voor vergoeding in aanmerking komt.

De beschikbaarheid van Nuedexta voor Nederlandse ALS patiënten die gehinderd worden door pseudobulbair affect is in ieder geval een belangrijk stapje dichterbij gekomen.

Lees meer over dwanghuilen en dwanglachen bij ALS en mogelijkheden voor behandeling.