Beter medicijnonderzoek met nieuwe spierkrachtmeter

Gepubliceerd op 29 januari 2021

Om een goed beeld te krijgen van het ziektebeloop van ALS, PSMA en PLS is het belangrijk om regelmatig spierkracht te meten. Dat geldt zowel voor onderzoek als in de zorg. Om de spierkracht te meten gebruikt de fysiotherapeut een handheld dynamometer waarmee verschillende spiergroepen worden gemeten. Onderzoek van het ALS Centrum toont nu aan dat spierkracht meten met een nieuw-ontwikkelde gefixeerde dynamometer betrouwbaardere metingen geeft en eerder achteruitgang kan meten. Bovendien is het meten veel eenvoudiger.

Bij de huidige methode van spierkracht meten maakt de fysiotherapeut gebruik van een handheld dynamometer. Om een meting af te nemen drukt de fysiotherapeut daarbij het apparaat met de hand op de spiergroep die hij wil meten. De nieuwe meetmethode die door het ALS Centrum wordt ontwikkeld maakt gebruik van een vaste opstelling.

De nieuwe gefixeerde dynamometer die werd ontwikkeld door het ALS Centrum

Het apparaat meet de kracht in de bovenbeenspieren aan de hand van krachtsensoren die zeer nauwkeurig druk kunnen meten. Via een display krijgt de patiënt instructies om de meting op de juiste manier zelf uit te voeren.

Nauwkeuriger en eerder effect meten

Het onderzoek van het ALS Centrum toont aan dat een gefixeerde dynamometer niet alleen nauwkeuriger, maar ook eerder achteruitgang kan meten. Jaap Bakers, als onderzoeker betrokken bij de publicatie: “Een handheld dynamometer heeft een plafond aan de kracht die je kunt meten. De fysio kan immers alleen tot het maximum van zijn eigen kracht tegendruk geven. Ons onderzoek toont aan dat de handheld meting tot ongeveer 30 kilo aan kracht kan meten. Een gezond persoon is met zijn been in staat om tot wel 80 kilo aan kracht te produceren. Alles boven de 30 kilo kunnen we dus nu niet meten. De gefixeerde dynamometer is in staat om écht de maximale kracht van de patiënt te meten. Voor een ALS-patiënt wat verder in de ziekte die niet zoveel kracht meer heeft maakt dat misschien niet zoveel uit, maar voor het detecteren van vroeg krachtverlies is dat wel essentieel”.

Onderzoeker Jaap Bakers toonde met zijn onderzoek aan dat de door het ALS Centrum ontwikkelde gefixeerde dynamometer betrouwbaarder en beter spierkracht kan meten

Een ander belangrijk voordeel van de gefixeerde dynamometer is dat deze draagbaar en eenvoudig te bedienen is. Via een display krijgt de patiënt instructies om de meting op de juiste manier zelf uit te voeren. Daardoor hoeft de meting niet meer te worden afgenomen door een fysiotherapeut. Doordat iemand met dit apparaat zelf thuis metingen kunnen meer meetpunten worden gegenereerd in wetenschappelijk onderzoek (zoals medicijntrials).

Onderzoek versnellen

Doordat met de meetmethode meer data kan worden gegenereerd en eerder effect kan worden gemeten kunnen in de toekomst medicijnstudies mogelijk worden versnelt. Binnen het internationale consortium TRICALS werkt het ALS Centrum aan verschillende manieren om medicijnonderzoek te verbeteren en versnellen. Zo hopen we snel doorbraken te kunnen realiseren.

Lees hier het volledige interview met Jaap Bakers over het onderzoek

Kijk op www.tricals.org voor meer informatie over medicijnstudies en de mogelijkheden om hieraan deel te nemen

Dit onderzoek is financieel mogelijk gemaakt dankzij Stichting ALS Nederland