Nieuw apparaat op laboratorium ALS Centrum dankzij Stichting ALS Nederland

Gepubliceerd op 17 november 2017

Afgelopen week is een nieuw apparaat in gebruik genomen op het laboratorium experimentele neurologie van het UMC Utrecht. Dankzij Stichting ALS Nederland kon het apparaat worden aangeschaft. Het werken met DNA monsters is met dit apparaat sneller en meer secuur dan ooit.

Dit apparaat, de Fluid X tube picker, is een robot die de juiste buisjes met DNA-samples selecteert voor elke analyse.

Neuroloog en hoogleraar Jan Veldink: “De FluidX tube picker maakt het mogelijk om zonder (menselijke) fouten een veelheid aan “labbuizen” te sorteren en selecteren. Dit helpt bijvoorbeeld bij het voorbereiden van veel platen met DNA-samples, zoals bij Project MinE.”

Senior laborant Peter Sodaar licht toe: “Het rek met DNA-samples zetten we in het apparaat. In elk rek zitten 96 buisjes met elk een DNA-sample van één patiënt of controlepersoon. Onderaan het buisje zit een QR-code. Het apparaat scant deze code en weet dan precies om welk DNA-sample het gaat. Hiermee selecteer je een groep patiënten met een specifiek ziektebeloop voor nader onderzoek. Het apparaat kan bijvoorbeeld alle samples bij elkaar zetten van patiënten met een afwijking in het C9orf72-gen. Hierdoor is het proces heel veilig en komen verwisselingen niet voor.”

Het apparaat is betaald uit het project Project Deep resequencing of ALS genes using the MiSeq platform gefinancierd door Stichting ALS Nederland. Naast het eerder aangeschafte Miseq apparaat van Illumina, maakt de nieuwe Fluid X robot het werken in het laboratorium sneller en efficiënter.