Nieuw onderzoek ALS Centrum toont ook vroeg effect riluzol

Gepubliceerd op 28 maart 2019

Riluzol (merknaam: rilutek of glentek) is momenteel het enige medicijn wat het verloop van de ziekte ALS kan beïnvloeden. Het is een medicijn, dat ervoor zorgt dat de spierkracht minder snel achteruit gaat. Patiënten die riluzol gebruiken hebben een iets langere levensverwachting (gemiddeld 3 maanden langer na 18 maanden gebruik) dan patiënten die dit niet gebruiken. Wat nog niet goed onderzocht was, was wanneer het remmende effect van riluzol nu precies plaatsvindt.

Hierdoor is het onduidelijk of riluzol vooral een remmend effect heeft vroeg in de ziekte, laat in de ziekte of dat het remmende effect van riluzol gelijk blijft gedurende het gehele ziekteverloop bij ALS. Dit is een belangrijke vraag voor patiënten, omdat een remmend effect vroeg in het ziekteverloop ervoor zorgt dat goede spierfunctie langer behouden blijft.

Wat is er al bekend over het effect van riluzole per ziektestadium?

Wanneer riluzol precies werkt was al eerder onderzocht door Britse onderzoekers (1). Zij bekeken opnieuw de resultaten van de eerste riluzol medicijnstudie uit 1996 (2) en vonden alleen een remmend effect van riluzol in het late stadium van de ziekte. Echter, gaven de onderzoekers aan dat ze vanwege selectie in de medicijnstudie uit 1996 niet goed het effect van riluzol vroeg in de ziekte vast konden stellen.

Opnieuw gekeken in internationale samenwerking

Onderzoekers van het ALS Centrum hebben daarom afgelopen jaar opnieuw gekeken naar het effect van riluzol, maar nu met de gegevens van 4571 patiënten die in de afgelopen 20 jaar hebben meegedaan aan internationale medicijnstudies (3). Doel was om vast te stellen of riluzol ook een remmend effect heeft vroeg in het ziekteverloop bij ALS.

Wat is er nu gevonden?

Onderzoekers kwamen erachter dat riluzol, naast een levensverlengend effect later in het ziektebeloop, ook een remmend effect heeft vroeg in de ziekte. Zo lijkt riluzol ervoor te zorgen dat het gemiddeld langer duurt voordat ALS symptomen zich verspreiden naar andere lichaamsregio’s (bijvoorbeeld van een arm naar een been). Dit betekent dus ook dat goede spierfunctie langer behouden blijft door riluzol gebruik bij ALS.

Wat is nu het advies over riluzol?

Het effect van riluzol is helaas beperkt. De gemiddelde levensverlenging door riluzol gebruik is drie maanden. Vooraf is niet aan te geven in hoeverre individuele patiënten baat bij riluzol zullen hebben. Het ALS Centrum adviseert zo spoedig mogelijk na de diagnose te starten met riluzol en het te blijven innemen gedurende het verloop van de ziekte.

 

Relevante wetenschappelijke publicaties

  1. Fang T, Al Khleifat A, Meurgey JH, Jones A, Leigh PN, Bensimon G, et al. Stage at which riluzole treatment prolongs survival in patients with amyotrophic lateral sclerosis: a retrospective analysis of data from a dose-ranging study. Lancet Neurol 2018 May;17(5):416-422.
  2. Lacomblez L, Bensimon G, Leigh PN, Guillet P, Meininger V. Dose-ranging study of riluzole in amyotrophic lateral sclerosis. Amyotrophic Lateral Sclerosis/Riluzole Study Group II. Lancet 1996 May 25;347(9013):1425-1431.
  3. de Jongh AD, van Eijk RPA, van den Berg LH. Evidence for a multimodal effect of riluzole in patients with ALS? J Neurol Neurosurg Psychiatry 2019 Mar 7.