Nieuwe robot in laboratorium ALS Centrum

Gepubliceerd op 10 november 2014

Maandag 10 november is een robot in gebruik genomen op het laboratorium van het ALS Centrum Nederland in het UMC Utrecht.

Op het lab wordt het DNA van grote hoeveelheden ALS-patiënten met een nog grotere hoeveelheid controlepersonen vergeleken op afwijkingen die mogelijk verband hebben met de ziekte ALS. De robot gaat deze stroom binnenkomend DNA klaar maken voor experimenten.

De nieuwe robot op het laboratorium van het ALS Centrum UMC Utrecht

De nieuwe robot op het laboratorium van het ALS Centrum UMC Utrecht

Door de robot kunnen er sneller meer testen gedaan worden. Ook verbetert de privacy en de nauwkeurigheid dankzij de robot, terwijl de kans op fouten kleiner wordt. De DNA-samples (DNA-monsters) van patiënten en controlepersonen worden track-and-trace gevolgd, zodat alles te herleiden is. Daarmee neemt de robot cruciaal, foutgevoelig en saai werk over van analisten.

De robot is nodig voor de ambitieuze genetische onderzoeken.

De robot blijkt veel mankracht te kunnen besparen. In testprotocollen doet een analist dankzij de robot het werk waar anders vier analisten druk mee zijn. Hierdoor kan er op het lab nog meer werk verzet worden. En dat is nodig voor de ambitieuze genetische onderzoeken op het ALS Centrum Nederland. Voor het internationale Project Mine bijvoorbeeld moet veel voorbereidend werk worden gedaan op het laboratorium.

De robot bereidt de DNA-samples heel zorgvuldig met een vaste concentratie en zet deze dan in platen van 96 samples per plaat. Deze platen zijn de basis voor veel experimenten. Alle resultaten van deze experimenten en de gegevens van elke stap worden vastgelegd in onze database. Zo zorgen we ervoor dat alle data in nog heel veel komende jaren beschikbaar en bruikbaar blijft voor onderzoek naar de oorzaak en een behandeling van ALS.