Nurown fase 3 studie in de Verenigde Staten

Gepubliceerd op 23 maart 2018

Klik hier voor het bericht met de resultaten van deze studie

Het bedrijf Brainstorm heeft voor zijn fase 3 studie naar de stamceltherapie Nurown zijn keuze gemaakt voor studiecentra in de Verenigde Staten.

Het ALS Centrum heeft TRICALS opgezet om farma en biotech bedrijven ervan te overtuigen om ALS medicijnonderzoek in Europa te doen. TRICALS is namelijk een netwerk van goede trial centra. Wij zijn teleurgesteld dat er geen Europese centra zijn gekozen voor het Nurown medicijnonderzoek.

Farma en biotechbedrijven kiezen voor de uitvoering van studies helaas vaak voor Amerikaanse ALS centra. Deze keuze maken zij vooral vanwege de verwachting dat de Amerikaanse FDA een experimenteel middel dan sneller zal goedkeuren. Dit ondanks de betere gezondheidszorgsystemen in Europa en het gegeven dat Europese ALS centra snel patiënten kunnen includeren in een studie. Het Europese netwerk TRICALS kan met minder trial centra sneller trials afronden, onder andere dankzij de vele patiënten die zich bij TRICALS hebben ingeschreven.

Stamceltherapie

Stamceltherapie is een veelbelovende therapie binnen de geneeskunde. Ook op het gebied van neurodegeneratieve ziekten zoals ALS wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om stamcellen in te zetten als behandeling. Tot op heden is er echter geen wetenschappelijk bewijs dat stamceltherapie kan leiden tot vertraging van ziekteverloop of verbetering bij patiënten met ALS.

Fase 3 studie

De fase 3 studie naar NurOwn heeft als doel om de veiligheid en effectiviteit van NurOwn te onderzoeken. Is het veilig? Kan het middel ALS afremmen? Dat weten we nu nog niet. De resultaten van het onderzoek worden na afloop gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Ondanks positieve persberichten van Brainstorm is er nog geen wetenschappelijk artikel gepubliceerd over de resultaten van de fase 2 studie.

Hoop

We hopen dat stamceltherapie in de toekomst een gunstige bijdrage aan het ziekteproces bij ALS zal kunnen leveren. Maar voordat patiënten kunnen worden behandeld met stamceltherapie moet er meer duidelijk zijn over de dosering, methode van toediening, veiligheid en het effect van stamceltherapie.

Meer informatie

Lees meer over de hoop op toekomstige stamceltherapie