Scholing

Het ALS Centrum verzorgt scholing aan zorgverleners van ALS-teams uit het ALS Zorgnetwerk. Daarnaast ontwikkelt het ALS Centrum e-cursussen voor zorgverleners en thuiszorgteams. De ALS-teams van het ALS Zorgnetwerk verzorgen de patiëntgerichte scholing voor thuiszorgteams. Het doel is om de kwaliteit van zorg voor alle mensen met ALS, PSMA en PLS in Nederland te optimaliseren. Het ALS Centrum heeft verschillende scholingen beschikbaar.

E-cursus introductie ALS

De e-cursus ‘Introductie ALS’ is een basisscholing voor alle zorgverleners. Deze e-cursus is gratis. We adviseren om voorafgaand aan andere (e)cursussen over ALS, de gratis e-cursus ‘Introductie ALS’ te volgen, zodat u up-to-date bent over symptomen, erfelijkheid, risicofactoren en behandeling. Er worden geen accreditatiepunten voor deze cursus toegekend.

E-cursussen op thema

Het ALS Centrum ontwikkelt e-cursussen om zorgverleners te scholen over specifieke onderwerpen. Het overzicht van alle e-cursussen vindt u hier.
De volgende e-cursussen zijn beschikbaar

De kosten van deze e-cursussen zijn €25. Deze prijzen zijn inclusief btw. Momenteel is er tijdelijk geen accreditatie beschikbaar.
Als minstens vier leden van een team de e-cursus gaan volgen, geldt een teamkorting van 50% per team. Lees meer over deze e-cursussen.

Verdiepingscursussen door ALS behandelteams

Het ALS Centrum Nederland heeft twee geaccrediteerde verdiepingscursussen ontwikkeld over belangrijke thema’s in de zorg:

Deze cursussen zijn ontwikkeld door het ALS Centrum en worden periodiek aangeboden. U kunt ook contact op te nemen met het dichtstbijzijnde ALS-behandelteam voor een eventuele scholing op deze onderwerpen. Het voordeel hiervan is dat u meteen de zorg en behandeling van uw patiënten kan afstemmen.

Een verdiepingscursus wordt alleen gegeven nadat elke deelnemer de gratis e-cursus ‘Introductie ALS’ heeft gevolgd!

ALS congres

Eén keer per jaar organiseert het ALS Centrum Nederland het ALS Congres voor alle zorgverleners van mensen met ALS, PSMA en PLS. Tijdens het ALS congres delen zorgverleners en onderzoekers hun resultaten en best practices om de zorg voor patiënten steeds beter te maken. Het ALS Congres vind in de derde week van september plaats op een vrijdag. Houdt de agenda in de gaten voor de eerstvolgende datum.

Scholing vanuit het Centrum voor Thuisbeademing

Het ALS Centrum werkt ook samen met het Centrum voor Thuisbeademing (CTB). Het CTB verzorgt vaardigheidstrainingen voor alle beademing gerelateerde thema’s (zoals airstacken). Een overzicht van het cursusaanbod en data vindt u hier:  https://www.ctbscholing.nl/

Cursus op maat

Heeft u een specifieke wens voor een training op maat, dan kunt u het ALS Centrum Nederland benaderen. Mail dan naar info@als-centrum.nl. Een training op maat wordt alleen gegeven nadat het hele team de e-cursus ‘Introductie ALS’ heeft gevolgd. Afhankelijk van het onderwerp wordt besproken of deze training gegeven kan worden en door wie. Voor deze trainingen-op-maat maken we een gespecificeerde offerte tegen kostprijs.

Advisering

Daarnaast adviseert het ALS Centrum zorgprofessionals op aanvraag. Dit betreft zowel algemene adviezen als adviezen over de behandeling van een specifieke patiënt. U kunt hiervoor mailen naar info@als-centrum.nl of uw vraag stellen op het forum voor zorgverleners

Zelf een scholing of presentatie geven

Wilt u als ervaren zorgverlener, als vrijwilliger of als student of scholier zelf een scholing geven over ALS? Onze basispresentatie ALS is beschikbaar met daarin informatie over de ziekte, risicofactoren, symptomen en behandeling van symptomen. Heeft u nog vragen? Neem vooral contact met ons op voor de laatste informatie.