Scholing

ALS Centrum Nederland verzorgt scholing aan behandelaars en thuiszorgteams. ALS behandelteams die in ALS zijn geschoold, maken deel uit van het ALS Zorgnetwerk, het netwerk van in ALS gespecialiseerde zorgverleners. Het doel is dit Zorgnetwerk uit te breiden met thuiszorgteams die in ALS zijn geschoold en ervaring hebben in de zorg voor ALS-patiënten. Zowel voor paramedici van ALS behandelteams als voor thuiszorgteams heeft het ALS Centrum verschillende scholingen beschikbaar.

E-cursus introductie ALS

De e-cursus ‘Introductie ALS’ is een basisscholing voor alle zorgverleners. Deze e-cursus is gratis. Er worden geen accreditatiepunten voor deze scholing toegekend. We adviseren om voorafgaand aan andere (e)cursussen over ALS, de gratis e-cursus ‘Introductie ALS’ te volgen, zodat u up-to-date bent over symptomen, erfelijkheid, risicofactoren en behandeling.

E-cursussen op thema

Het ALS Centrum ontwikkeld e-cursussen om zorgverleners te scholen over specifieke onderwerpen. Het overzicht van alle e-cursussen vindt u hier.
De volgende e-cursussen zijn beschikbaar

  • ‘Verslikken bij ALS’
  • ‘Herkennen van irreële ziektepercepties’
  • ‘Beïnvloeden van irreële ziektepercepties’
  • ‘Communicatiehulpmiddelen bij ALS’

De kosten van deze e-cursussen zijn €25 zonder accreditatie en € 50 als u accreditatiepunten nodig heeft. Deze prijzen zijn inclusief btw.
Als minstens vier leden van een team de e-cursus gaan volgen, geldt een teamkorting van 50% per team. Lees meer over deze e-cursussen.

Verdiepingscursussen door ALS behandelteams

Het ALS Centrum Nederland heeft twee geaccrediteerde verdiepingscursussen ontwikkeld over belangrijke thema’s in de zorg:

De cursussen duren elk 2 uur en worden gegeven door verschillende regionale ALS behandelteams.

Deze cursussen zijn begin 2017 beschikbaar gesteld aan de ALS behandelteams. Indien u een cursus wenst, kunt u met hen hierover contact opnemen. Het voordeel hiervan is dat u meteen de zorg en behandeling van uw patiënten kan afstemmen.

Een verdiepingscursus wordt alleen gegeven nadat elke deelnemer de gratis e-cursus ‘Introductie ALS’ heeft gevolgd!

Cursus op maat

Mocht het ALS behandelteam in uw regio geen cursus naar behoefte kunnen verzorgen, of heeft u een specifieke wens voor een training op maat, dan kunt u het ALS Centrum Nederland benaderen. Mail dan naar info@als-centrum.nl. Een training op maat wordt alleen gegeven nadat het hele team de e-cursus ‘Introductie ALS’ heeft gevolgd.

Afhankelijk van het onderwerp wordt besproken of deze training gegeven kan worden en door wie. Voor deze trainingen-op-maat maken we een gespecificeerde offerte tegen kostprijs.

Advisering

Daarnaast adviseert het ALS Centrum zorgprofessionals op aanvraag. Dit betreft zowel algemene adviezen als adviezen over de behandeling van een specifieke patiënt. U kunt hiervoor mailen naar info@als-centrum.nl of uw vraag stellen op het forum voor zorgverleners

ALS congres

Eén keer per jaar organiseert het ALS Centrum Nederland een ALS Zorgverleners Congres voor alle zorgverleners van mensen met ALS, PSMA en PLS. Tijdens het ALS congres delen zorgverleners en onderzoekers hun resultaten en best practices om de zorg voor patiënten steeds beter te maken.

Het eerst volgende congres: ALS Zorgverleners Congres – vrijdag 27 september 2019

Zelf een scholing of presentatie geven

Wilt u als ervaren zorgverlener, als vrijwilliger of als student of scholier zelf een scholing geven over ALS? Onze basispresentatie ALS is beschikbaar met daarin informatie over de ziekte, risicofactoren, symptomen en behandeling van symptomen. Heeft u nog vragen? Neem vooral contact met ons op voor de laatste informatie.