Onderzoek naar de ontwikkeling van zenuwbanen

Gepubliceerd op 26 maart 2014
userID_63_originalAvatar_Jeroen_Pasterkamp-100x100

Neurowetenschapper prof. dr. Jeroen Pasterkamp is benoemd tot hoogleraar Translationele neurowetenschappen bij het UMC Utrecht Hersencentrum. Zijn onderzoek verbindt basaal wetenschappelijk en klinisch onderzoek naar neurologische aandoeningen, zoals ALS.

Het onderzoek van Jeroen Pasterkamp richt zich op de ontwikkeling van zenuwbanen en hoe deze veranderen bij neurologische ziektes. Bij de ziekte ALS onderzoekt hij de onderliggende moleculaire mechanismes van het verlies van zenuwverbindingen van de motorische zenuwen. Wij hebben een complex netwerk van zenuwvezels dat ons in staat stelt te bewegen. Maar hoe vinden zenuwvezels hun weg? Hoe weten ze met welke andere cellen ze contacten moeten maken? En wat verandert hierin bij neurologische aandoeningen? Meer begrip van deze moleculaire en cellulaire basis van het zenuwstelsel zal ons helpen om deze ziektes in de toekomst beter te behandelen.

Jeroen Pasterkamp leidt vanaf 2004 de onderzoeksgroep ‘Neural circuit development and disease’ in de afdeling Translationele Neurowetenschappen in het UMC Utrecht Hersencentrum. Hij publiceerde meer dan 70 artikelen in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften, zoals Nature en Science. Zijn leerstoel versterkt het onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS binnen het ALS Centrum Nederland.

Zie ook deze film over het onderzoek van Jeroen Pasterkamp.