Internationale samenwerking

Door een intensieve samenwerking met ALS-centra in andere landen kunnen wij grotere studies opzetten die leiden tot meer betrouwbare resultaten.

In Europa werken ALS-centra samen via ENCALS (European Network for the Cure of ALS). Er lopen verschillende internationale onderzoeksprojecten waar het ALS Centrum aan deelneemt.

Van een aantal is ALS Centrum Nederland het coördinerend centrum voor Europa, zoals voor EuroMOTORSOPHIA PYRAMID en Project MinE.

Bij andere projecten zijn wij één van de deelnemers of leider van een werkpakket, bijvoorbeeld bij STRENGTH en ALS-CarE.

Bekijk hieronder het filmpje over de internationale samenwerking binnen Project MinE, het grootste onderzoek naar de genetische oorzaak van ALS ooit.

Het ALS Centrum is erkend als Europees referentie centrum. Het doel van het Euro-NMD netwerk van Europese referentiecentra is om de kwaliteit van zorg en onderzoek door heel Europa te verhogen. Meer informatie over dit netwerk en wie er allemaal betrokken zijn, is te vinden op de Euro-NMD website