Onvoldoende bewijs voor Vitamine B12 bij ALS

Gepubliceerd op 28 september 2015

Bij een recente studie uit Japan werd een zeer hoge dosis van een vorm vitamine B12 (methylcobalamine) toegediend bij ALS-patiënten. Officiële berichten van deze studies volgen nog, maar de eerste resultaten tonen aan dat er bij de totale groep ALS-patiënten in deze studie helaas geen verschil werd gevonden in prognose tussen het wel of niet geven van deze vitamine B12-injecties.

Een tekort aan in- of opname van vitamine B12 kan leiden tot schade aan het zenuwstelsel. Sommige mensen hebben een tekort aan vitamine B12. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben bijvoorbeeld het te weinig eten van vitamine B12-bevattende producten zoals zuivel en vleeswaren, maar het kan ook komen door een verstoorde opname in de darmen. In dat laatste geval kunnen vitamine B12-injecties een uitkomst bieden om de vitamine B12-spiegel te verhogen. Er is echter vooralsnog onvoldoende bewijs dat vitamine B12-injecties een positief effect hebben bij ALS.

injectie

Onvoldoende bewijs dat vitamine B12-injecties een positief effect zouden hebben bij ALS

In een recente studie uit Japan werd een zeer hoge dosis van een vorm vitamine B12 toegediend bij ALS-patiënten. Deze studie is nog niet gepubliceerd. De eerste resultaten uit een congrespresentatie laten zien dat er bij de totale groep ALS-patiënten in deze studie helaas geen verschil werd gevonden in prognose tussen het wel of niet geven van vitamine B12-injecties. Echter, misschien komt er toch een klein positief randje uit deze studie, bij mensen die de diagnose ALS kregen binnen een jaar na het beginnen van de eerste klachten zou mogelijk een vertragend effect gezien worden, maar dit moet eerst opnieuw onderzocht worden omdat het bewijs hiervoor mager is.

Samengevat, is er nog onvoldoende bewijs dat vitamine B12-injecties een positief effect zouden hebben bij ALS.

Lees het volledige webbericht over vitamine B12 en ALS.