Op vakantie en ALS

Gepubliceerd op 31 mei 2016

Wanneer u als ALS-patiënt afhankelijk bent van bepaalde hulpmiddelen, kan dit een vakantie organiseren bemoeilijken. In het artikel “Op vakantie en ALS” kunt u lezen waar u rekening mee kunt houden en hoe u bepaalde zaken van te voren kunt regelen en voorbereiden. Dit artikel behandelt de onderwerpen rolstoel, sondevoeding en beademing.

Rolstoel

Bij elk vliegveld in Nederland zijn invalidenparkeerplaatsen beschikbaar. Ook kan bij elk vliegveld van te voren begeleiding aangevraagd worden.  U wordt dan bijvoorbeeld geholpen met inchecken en begeleid naar uw vliegtuig.

Kunt u zelf nog kleine stukken lopen maar heeft u toch een rolstoel nodig voor de wat langere afstanden, dan kunt u gebruik maken van een standaard rolstoel van het vliegveld. Het is daarnaast ook mogelijk om met uw eigen rolstoel tot aan het vliegtuig te komen. Voor reizigers met een rolstoel is er een bredere doorgang bij de securitycontrole. De beveiligheidsbeamte controleert u en uw rolstoel daar op verboden items en gebruikt hiervoor eventueel een handscanner.

Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij kunt u in uw eigen rolstoel aan boord van het vliegtuig komen. Daar kan personeel u overzetten in een cabinerolstoel of vliegtuigstoel. Dit gebeurt altijd in overleg met de vliegtuigmaatschappij. Bespreek dit van te voren met uw luchtvaartmaatschappij.

Lees het volledige artikel “Op vakantie en ALS/PSMA“.