In het UMC Utrecht Hersencentrum werken onderzoekers aan een nieuw communicatiemiddel voor mensen met een ernstige verlamming en spraakproblemen. Met deze nieuwe ‘neuroprothese’ verwachten de onderzoekers dat patiënten een spellingsprogramma op een computer kunnen bedienen via hersengolven. De onderzoekers zoeken nog patiënten om dit systeem de komende jaren te gaan testen in het dagelijks leven.
Patiënten met ernstige verlamming en spraakproblemen kunnen zich aanmelden als geïnteresseerde voor deze studie via neuroprothese@umcutrecht.nl of kijk op www.neuroprothese.nl
Mensen met een ernstige verlamming en spraakproblemen, zoals bij gevorderde ALS of na een hersenbloeding, gebruiken vaak communicatiehulpmiddelen met hoofd- of oogbesturing. Soms is ook dat niet (meer) mogelijk, en zijn mensen voor hun communicatie volledig afhankelijk van een verzorger of familielid, die hen bijvoorbeeld gesloten ja/nee vragen stelt waarop zij reageren met een oogknipper. In deze situatie is het voor deze mensen niet goed mogelijk om zelf een gesprek te starten of om hun wensen goed over te brengen.
Utrecht NeuroProthese (UNP)
De Utrecht NeuroProthese (UNP), ontwikkeld door professor Nick Ramsey, is een nieuw, implanteerbaar, onzichtbaar, communicatiemiddel waarmee mensen met een ernstige verlamming een computer bedienen via hersengolven.
De neuroprothese werkt op de volgende manier:
- Wanneer iemand in gedachten terugtelt of een hand probeert te bewegen worden bepaalde hersengebieden actief.
- Deze activiteit kan gemeten worden met sensoren onder de schedel en wordt daarna draadloos naar een computer gestuurd.
- De computer zet de signalen om in commando’s die gebruikt worden om een communicatie-hulpmiddel te bedienen.
Met dit nieuwe hulpmiddel verwachten de onderzoekers dat mensen met ernstige communicatieproblemen zelfstandig kunnen communiceren, zonder dat daarbij spieren nodig zijn.
Patiënten gezocht
De deelnemers van de studie spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de neuroprothese. Elke deelnemer wordt een jaar lang gevolgd. In die periode worden er regelmatig tests gedaan om het systeem optimaal te laten werken. Er zijn inmiddels twee patienten geincludeerd in de studie. De resultaten met de eerste deelneemster zijn heel goed en er is een artikel over deze resultaten verschenen in het tijdschrift New England Journal of Medicine. De tweede deelneemster wordt getraind om het systeem goed te kunnen gebruiken.
De onderzoekers van het UMC Utrecht zijn op zoek naar meer mensen die willen meedoen aan dit onderzoek. Belangrijkste criteria zijn:
- tussen de 18 en 75 jaar
- ernstige verlamming en communicatieproblemen, bijvoorbeeld door ALS of een hersenbloeding
- enige, betrouwbare communicatie mogelijk door bijvoorbeeld het knipperen van de ogen
- geen verstandelijke beperking
Aanmelden
Patiënten met ernstige verlamming en spraakproblemen kunnen zich aanmelden als geïnteresseerde voor deze studie. Patiënten en familie of verzorgers kunnen mailen naar neuroprothese@umcutrecht.nl. Meer informatie over de studie staat op www.neuroprothese.nl
