Plaatsing van PEG-sonde nu uitgelegd in animatie

Gepubliceerd op 20 juni 2018

Als het eten en drinken problemen geeft door zwakte van de kauw- en slikspieren krijgen veel ALS-patiënten een voedingssonde. Omdat gewichtsverlies het ziekteverloop bij ALS kan versnellen is het van belang tijdig de mogelijkheid voor een voedingssonde al te bespreken met patiënten. De meest gebruikte voedingssondes zijn de PEG- en de PRG-sonde. Of een patiënt een voedingssonde wil is een eigen keuze. Vaak is er ook een keuze tussen de PEG- en de PRG-sonde mogelijk. 

PEG of PRG?

Zowel de PEG-sonde (Percutane Endoscopische Gastrostomiesonde) als PRG-sonde (Percutane Radiologische Gastrostomiesonde) zijn voedingssondes die via een kleine opening door de buikwand in de maag worden geplaatst.

Als het mogelijk is voor de patiënt om te kiezen tussen een PEG of PRG is het vaak lastig om te bepalen welke sonde het beste past bij de patiënt. Een belangrijk verschil tussen een PEG-sonde en een PRG-sonde is de techniek die nodig is om de sonde te plaatsen. Om patiënten beter te kunnen informeren over de verschillende ingrepen heeft het ALS-centrum een animatie laten maken die laat zien hoe de ingreep verloopt. De animatie over het plaatsen van de PEG-sonde is hieronder te bekijken:

De animatie over het plaatsen van een PRG-sonde volgt binnenkort. Elders op de website vindt u meer informatie over voedingssondes en de verschillen tussen een PEG- en PRG-sonde.

Deze animatie is gemaakt door Behandeling Begrepen, en is tot stand gekomen in samenwerking met ALS Patients Connected. De animatie is een onderdeel van het ALS Kennisplatform