Posterprijs voor Ruben van Eijk voor nieuwe methode van trial design

Gepubliceerd op 30 januari 2017

Op het internationale ALS symposium in Dublin afgelopen december heeft arts-onderzoeker Ruben van Eijk van het ALS Centrum UMC Utrecht de posterprijs voor klinisch onderzoek gewonnen. Ruben werkt als arts-onderzoeker aan beter en sneller medicijnonderzoek binnen project TryMe. 

Drs Ruben van Eijk ontvangt de posterprijs van Dr Brian Dickie, director of Research development MND Association

Innovatief design

Het onderzoek van Ruben van Eijk richt zich op innovatief design van medische trials (medicijnonderzoek). De uitdaging is om tegelijkertijd het aantal patiënten en de duur van de trials te verminderen. Op deze manier is sneller bekend is of een nieuw middel effect heeft en kunnen de kosten van medicijnonderzoek worden verminderd. Uiteindelijk hopen we dat er op deze manier meer medicijnonderzoek naar ALS gedaan kan worden.

Beter en sneller

Met nieuwe statistische methoden kan Ruben continu de resultaten van een trial bijhouden en op basis daarvan besluiten of er meer deelnemers nodig zijn of dat het nieuwe medicijn nog langer getest moet worden. Ruben heeft de data van een grote trial opnieuw geanalyseerd om te kijken of de nieuwe methode beter en sneller is. Door middel van computer simulaties blijkt dat trials sneller kunnen worden beëindigd, waardoor patiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen. Met deze nieuwe methode is ook beter te bepalen hoeveel patiënten nodig zijn in een trial. Dat is belangrijk, want als een nieuw middel werkt moet het zo snel mogelijk beschikbaar gemaakt kunnen worden. En als een middel niet werkt, moeten onderzoekers hun aandacht zo snel mogelijk verleggen op andere mogelijke middelen.

Veiligheid

Het huidige onderzoek van Ruben richt zich naast het verder door ontwikkelen van de statistische methoden, op het specifiek verbeteren van de veiligheid van patiënten in medicijnstudies. Door middel van dezelfde statische methoden is het ook mogelijk om een trial sneller te stoppen als blijkt dat een nieuw medicijn mogelijk schadelijk is.

Met behulp van de nieuwe analysemethode hoopt het ALS Centrum uiteindelijk meer en op een veilige manier snellere trials op te zetten in het nieuwe Project TryMe.

Poster

De titel van de poster is ‘Increasing ALS clinical trial efficiency, the value of group sequential trial designs’.

Poster_trial design_Ruben van Eijk

Lees meer over de posterprijs op de MND research blog van de Britse MND Association.