Posterprijs voor onderzoek naar dementie bij ALS

Gepubliceerd op 1 juli 2015

Het onderzoek naar dementie bij ALS dat vanuit het AMC wordt uitgevoerd is beloond met een posterprijs voor promovenda Emma Beeldman tijdens de 5th International Research Workshop on Frontotemporal Dementia in ALS in Ontario, Canada. 

Emma Beeldman kreeg de 2e prijs voor haar poster in combinatie met een korte plenaire presentatie (“2 minute rapid fire presentation”).

Het onderzoek vergelijkt de cognitieve profielen (problemen met plannen, taal en geheugen) van patiënten met ALS en de gedragsvariant van frontotemporale dementie (FTD). Uit de systematische literatuurstudie (meta-analyse; 1.287 ALS- en 2.121 FTD-patiënten) is gebleken dat de cognitieve profielen grote overlap vertonen. Dit verschaft belangrijke inzichten in de hersenfuncties van patiënten met ALS en FTD en helpt bij het ontwikkelen van tests om deze zogenaamde niet-motorische verschijnselen van ALS zo betrouwbaar mogelijk vast te stellen.

Het is de 3e keer dat dit onderzoeksteam van het AMC (Marianne de Visser, Ben Schmand, Rob de Haan, Joost Raaphorst, Emma Beeldman en Rosanne Govaarts) op dit congres een prijs wint (Joost Raaphorst won eerder een 3e en 1e prijs).