Prof. Leonard van den Berg ontvangt Winklermedaille

Gepubliceerd op 13 november 2015

Prof. dr. Leonard van den Berg, coördinator ALS Centrum Nederland en hoogleraar neurologie UMC Utrecht Hersencentrum, is de winnaar van de Winklermedaille 2015 van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Hij krijgt de prijs voor onderzoek bij ALS.

De jury onder leiding van prof dr G. Padberg heeft zeven genomineerde Nederlandse onderzoekers beoordeeld. De jury was unaniem van mening dat professor Van den Berg de afgelopen vijf jaar de grootste bijdrage heeft geleverd aan de neurologische wetenschap. Zijn onderzoek omvat het hele gebied vanaf basaal tot klinisch toegepast onderzoek. Door dit brede spectrum aan onderzoek van hoge kwaliteit is hij het gezicht geworden van ALS zorg en onderzoek in Nederland, Europa en wereldwijd.

De Winklermedaille wordt eens in de vijf jaar uitgereikt. Deze prijs is uitgereikt op 13 november tijdens de Wetenschappelijke Vergadering van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN).

Eerder won Leonard van den Berg de Forbes Norris award van de International Alliance of ALS/MND Associations (2013), een prijs voor uitstekende patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek voor ALS. In 2012 kreeg hij de prestigieuze VICI-beurs toegekend van de NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) voor een onderzoek naar de oorzaak en het ziekteverloop van ALS. In 2011 werd Van den Berg door de American Academy of Neurology onderscheiden met de Sheila Essey award, een prijs voor de belangrijkste bijdrage aan het wetenschappelijke onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS.

winkler medaille

Winkler medaille