Filmpje over internationale samenwerking in Project Mine

Gepubliceerd op 3 februari 2015

Steeds meer landen doen mee aan Project MinE, het grootste onderzoek ooit naar de genetische achtergrond van ALS. Na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël, doen nu ook Zwitserland, Italië en Australië mee. In totaal zijn er op dit moment 11 deelnemende landen en in de komende maanden komen daar meer bij! 

Bekijk onderstaand filmpje en zie waarom internationale onderzoekers overtuigd zijn van de noodzaak om samen te werken in onderzoek naar de genetische oorzaak van ALS.

Grootste genetische onderzoek wereldwijd

Project MinE is het grootste onderzoek ooit naar de genetische achtergrond van ALS om een concreet aanknopingspunt te vinden voor het ontwikkelen van effectieve behandelingen. Het streven is het DNA van 15.000 mensen met ALS in kaart te brengen (d.w.z. de DNA-profielen worden bepaald) en te vergelijken met het DNA van 7.500 controlepersonen, op zoek naar genetische verschillen die te maken hebben met het ontstaan van ALS. Deze zijn alleen te vinden door grote aantallen DNA-profielen te onderzoeken.

Internationaal consortium van wetenschappers

Het internationale consortium van wetenschappers in Project MinE gaan de uitdaging aan om 22.500 DNA-profielen te analyseren. Dit is het grootste aantal DNA-profielen dat ooit, wereldwijd, in een onderzoek met whole genome sequencing is onderzocht. Project MinE versterkt de reeds aanwezige internationale samenwerking. De onderzoekers hanteren protocollen zodat zij allemaal op dezelfde manier data verzamelen en verwerken en zodat zij data kunnen delen. Een overzicht van internationale projecten en protocollen is voor iedereen beschikbaar op de site van ENCALS, het European Network for the Cure of ALS dat door Prof. Leonard van den Berg is opgericht.

Wilt u ook meedoen aan Project MinE?

Bent u ALS/PLS of PSMA-patiënt? Als u bloed heeft gegeven voor ALS onderzoek, dan wordt dit (geanonimiseerd) meegenomen in Project MinE. Uit de bloedsamples wordt het DNA gehaald. Het is ook belangrijk dat alle patiënten vragenlijsten invullen!

Heeft u de vragenlijsten nog niet ingevuld of heeft u nog geen bloed afgestaan voor onderzoek? Meld u dan nu aan voor het ALS onderzoek of bel Hermieneke Vergunst, onderzoeksassistent van het ALS Centrum Nederland op 088-7555887.

Wilt u bijdragen aan Project MinE? Donaties zijn van harte welkom op www.projectmine.com of via de Stichting ALS Nederland.

Meer informatie

Lees ook: