Promotie Anna Blokhuis over de rol van eiwitcomplexen bij ALS

Gepubliceerd op 12 mei 2016

Op 12 mei is Anna Blokhuis, onderzoeker van het ALS Centrum op het UMC Utrecht, gepromoveerd op haar proefschrift getiteld ‘The role of protein complexes in a complex disease: molecular mechanisms of ALS’. In dit proefschrift beschrijft zij de rol van eiwitcomplexen bij ALS.

ALS is een ernstige neurodegenerative ziekte waarbij mensen steeds verder verlamd raken doordat de zenuwcellen die de spieren aansturen afsterven. De laatste jaren zijn een aantal genetische factoren ontdekt die de ziekte veroorzaken. Om een nieuw medicijn tegen ALS te kunnen ontwikkelen is het essentieel om te begrijpen hoe genetische veranderingen leiden tot veranderde eiwitten en hoe die leiden tot het afsterven van zenuwcellen.

In deze thesis heeft Anna Blokhuis met haar collega’s en begeleiders ruggenmergmateriaal van ALS-patiënten en controles vergeleken om te kijken welke eiwitten meer of minder aanwezig zijn. Blokhuis: “We vonden dat twee eiwitten, ATP5D en Calmodulin, verlaagd zijn in ALS in vergelijking met controlepersonen. Daarnaast hebben we voor 6 ALS-eiwitten gekeken aan welke andere eiwitten ze binden. We zagen dat er overlap was tussen de eiwitten die binden aan FUS, TDP-43 en ATXN2 en de eiwitten die binden aan OPTN en UBQLN2; deze eiwitten zijn blijkbaar betrokken bij eenzelfde celproces en veroorzaken ALS waarschijnlijk door het verstoren van hetzelfde celproces.”

“Een van de eiwitten die aan zowel FUS, TDP-43 als ATXN2 bindt is FMRP. In deze thesis laten we zien dat FMRP de schadelijke effecten van het mutant FUS dat ALS veroorzaakt teniet kan doen. Als laatste hebben we in deze thesis een muismodel bestudeerd waarin het gen C9orf72 was uitgeschakeld. Onze studie toonde aan dat verlies van het C9orf72 eiwit hoogswaarschijnlijk niet het belangrijkste ziektemechanisme is, omdat een muis die dit eiwit niet aanmaakt in zenuwcellen geen ALS krijgt en even oud wordt als gewone muizen.”

Het onderzoek van Anna Blokhuis is onder andere gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds en vanuit het project ALS interactoom, gefinancierd door Stichting ALS Nederland.

Proefschrift: The role of protein complexes in a complex disease: molecular mechanisms of ALS

Lees meer

Onderzoeker in lab

Anna Blokhuis aan het werk in het laboratorium