RefALS studie gestart – fase 3 medicijnstudie bij patiënten met ALS

Gepubliceerd op 2 oktober 2018

Het ALS Centrum is een nieuwe studie gestart, waarin wordt gekeken naar het effect van het middel Levosimendan (ODM-109) op de ademhaling bij ALS. Het doel van dit onderzoek is de veiligheid, verdraagzaamheid en werkzaamheid van het medicijn te onderzoeken bij patiënten met ALS.

Hoe is de studie opgebouwd?

De RefALS studie is gerandomiseerd, dubbelblind, en placebo-gecontroleerd. Dit betekent dat het effect van ODM-109 wordt getest door het vergelijken van een groep patiënten die ODM-109 krijgt en een groep patiënten die een placebo (‘nepmedicijn’) krijgt. Patiënten worden door middel van loting ingedeeld (randomisatie) in een van de groepen. Zowel de patiënt als het onderzoeksteam weten dus gedurende de loop van de studie niet wie welk middel krijgt. Op deze wijze kan worden onderzocht of er bijwerkingen zijn en of het medicijn ALS mogelijk kan afremmen.

Specifiek kijken we naar welk effect ODM-109 heeft op de ademhaling. Daarnaast meten we welke hoeveelheid van ODM-109 in de bloedsomloop terechtkomt en hoe lang het duurt voordat het uit het lichaam is verdwenen. Ook verzamelen we informatie over mogelijke bijwerkingen van het middel.

Meedoen met dit onderzoek of meer weten?

Deelname aan deze studie is helaas niet meer mogelijk. De inclusieperiode is afgerond.

De deelname aan deze studie verloopt via TRICALS. Alle bij TRICALS (www.tricals.org) geregistreerde ALS-patiënten die het ALS Centrum Nederland als voorkeurscentrum hebben ingesteld zijn per email met deze wervingsbrief over deze studie geïnformeerd.

Meer informatie over de voorwaarden voor deelname aan deze studie zijn ook via TRICALS beschikbaar via deze link. Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten, schrijf u dan in voor TRICALS via deze link.