Nu de reguliere zorg in het ziekenhuis weer langzaam op gang komt, hebben veel mensen vragen over ziekenhuisbezoeken. Omdat het advies geldt om zoveel mogelijk thuis te blijven, raden wij aan om waar mogelijk de reguliere afspraken via de telefoon of beeldbellen plaats te laten vinden. Heeft u spoedeisende klachten of verslechtert uw conditie? Neem dan altijd contact op met uw huisarts of behandelend arts. In goed overleg wordt u doorverwezen naar het ziekenhuis.

De daling van het aantal patiënten met het coronavirus (COVID-19) op de intensive care afdelingen is ingezet en de reguliere zorgverlening in alle ziekenhuizen wordt weer langzaam opgestart. Dit gebeurt geleidelijk aan. Hierdoor draaien de poliklinieken nog niet op volle kracht en is het aantal afspraken dat wordt ingepland nog beperkt. De aandacht zal in eerste instantie vooral liggen op dringende zorg en worden uitgebreid naar planbare zorg naarmate er meer ruimte komt. De meeste afspraken zullen daarom, indien mogelijk, nog per telefoon of videobellen plaatsvinden.
Aangepaste regels
Heeft u binnenkort een afspraak in het ziekenhuis? Het kan zijn dat uw ziekenhuisbezoek dan anders zal lopen dan u gewend bent. U kunt bijvoorbeeld gevraagd worden om alleen te komen naar uw afspraak en niet te vroeg. Het is vanwege de 1.5 meter maatregelen die ziekenhuizen overal hanteren namelijk niet altijd mogelijk om een begeleider mee te nemen. Het is daarom verstandig om van tevoren goed uit te zoeken wat de aangepaste regels rondom uw bezoek zijn.
Veilig
Sommige mensen maken zich zorgen dat ze een grotere kans lopen op een besmetting met het coronavirus (COVID-19) tijdens een ziekenhuisbezoek. Het is daarom belangrijk om te benadrukken dat de ziekenhuizen strenge protocollen toepassen om ervoor te zorgen dat er sprake is van een veilige omgeving voor alle bezoekers en werknemers. Hieronder enkele van de maatregelen die worden getroffen door ziekenhuizen:
- Afspraken worden gespreid ingepland, zodat er niet te veel mensen tegelijkertijd in het ziekenhuis zijn
- Zoveel mogelijk afspraken worden nog steeds via de telefoon of videobellen gedaan
- Patiënten worden van tevoren op griepachtige klachten gescreend
- In alle gemeenschappelijke ruimtes van het ziekenhuis geldt de afstandsmaatregel van 1.5 m
- Patiënten besmet met het coronavirus (COVID-19) worden gescheiden opgevangen van andere patiënten
- Medewerkers met griepachtige symptomen worden getest op besmetting met het coronavirus (COVID-19)
Een bezoek aan het ziekenhuis is daarom veilig.
Reguliere zorg in het UMC Utrecht
Het beleid van het UMC Utrecht is op dit moment om weer poliklinische intakegesprekken plaats te laten vinden. Dit geldt voor alle disciplines. Er zullen dus ook weer intakegesprekken worden ingepland voor mensen met ALS, PSMA en PLS. Hierbij zijn uiteraard maatregelen getroffen om de richtlijnen van het RIVM na te leven. Daarnaast wordt er gekeken welke andere afspraken nodig zijn en of (beeld)bellen een adequaat alternatief is. Er zijn situaties dat de behandelaar de patiënt lichamelijk moet onderzoeken of wil zien in de spreekkamer, zoals bijvoorbeeld bij een intakegesprek, een longfunctietest of tijdens een gesprek over een belangrijk besluit. Het advies aan alle behandelaars is daarom om kritisch de situatie in te schatten en te overleggen met de patiënt en naasten.
Kijk hier voor de bezoekersinformatie van het UMC Utrecht
Voorkom besmetting met het coronavirus (COVID-19)
Het is belangrijk om besmetting met het coronavirus (COVID-19) te voorkomen. Aansluitend bij het advies van het RIVM voor kwetsbare groepen, adviseert het ALS Centrum alle mensen met ALS, PSMA en PLS en hun huisgenoten daarom om zoveel mogelijk thuis te blijven en geen bezoek te ontvangen:
- blijf thuis. Dit geldt ook voor huisgenoten. Laat dus liever ook iemand anders uw huisdier uitlaten als dat mogelijk is. Wanneer u toch even naar buiten moet, volg dan nauwgezet de maatregelen op: houd 1.5 meter afstand en zorg voor goede hygiënemaatregelen.
- houd de standaard hygiënemaatregelen in acht:
- was uw handen regelmatig met water en zeep
- hoest en nies in de binnenkant van de elleboog; als dat kan
- gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze daarna weg
- was daarna uw handen
- ontvang zo min mogelijk bezoek, ook als het bezoek geen klachten heeft.
- werk vanuit huis
- blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn, ook als dit uw huisgenoten betreft
- schud geen handen
Hoewel het advies van het RIVM onlangs is versoepeld, blijft het advies voor kwetsbare groepen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Nu de scholen en terrassen weer open zijn is het een goed idee om eerst af te wachten hoe de situatie zich verder gaat ontwikkelen. Een bezoekje aan het theater of de bioscoop is daarom voor mensen met ALS, PSMA en PLS nu niet verstandig. Onderhoud sociale contacten daarom via de telefoon, sociale media of via Whatsapp. Wanneer u toch bezoek ontvangt, doe dit dan bijvoorbeeld in de tuin op 1.5 meter afstand en vraag uw bezoek om regelmatig de handen te wassen met water en zeep.
Handige links:
- Het ALS Centrum heeft een pagina over het coronavirus en ALS, PSMA en PLS
- Het ALS Centrum heeft een overzicht met veelgestelde vragen rondom het coronavirus en ALS, PSMA en PLS
- Spierziekten Nederland heeft een speciale pagina over het coronavirus en een pagina met veelgestelde vragen en antwoorden
- Een uitgebreid overzicht over allerlei algemene corona-gerelateerde onderwerpen vindt u op de website van de rijksoverheid en het RIVM. Er is ook een landelijk inforium over het coronavirus.
- Hier vindt u de bezoekersinformatie van het UMC Utrecht
- Het UMC Utrecht heeft ook een overzicht met meest gestelde vragen over het coronavirus