Revalidatie bij spierziekte bij UMC Utrecht Hersencentrum

Gepubliceerd op 3 juni 2017

Vanaf april is het ALS behandelteam van het ALS Centrum gevestigd in het UMC Utrecht Hersencentrum. Voorheen kwamen patiënten voor hun behandeling en revalidatie op twee locaties, De Hoogstraat en het UMC Utrecht. Alle volwassen patiënten met een spierziekte kunnen nu voor hun revalidatiebehandeling terecht in het UMC Utrecht. De kennis en de voorzieningen van de afdeling revalidatietechniek van De Hoogstraat zijn nog steeds voor de patiënt beschikbaar.

Minder bezoeken

Revalidatiearts Esther Kruitwagen: ‘Het voordeel van één locatie is dat we samenwerken met andere specialismen binnen het UMC Utrecht Hersencentrum die bij de behandeling  betrokken zijn, zoals bijvoorbeeld de afdeling neuromusculaire ziekten, waar onder andere de diagnose wordt gesteld. Dat biedt onder andere de mogelijkheid om de patiënt samen met die andere specialisten te zien. Patiënten hoeven dan minder vaak te komen. De kennis over de spierziekten wordt meer gebundeld, en ook vindt via het elektronisch patiëntendossier makkelijk afstemming in de zorg plaats.’

ALS behandelteam

Het ALS behandelteam onder leiding van de revalidatiearts kijkt naar de specifieke behoefte van de patiënt. In het team zit een fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut, maatschappelijk werker, psycholoog en diëtist. Naast het ALS behandelteam op het UMC Utrecht en partner AMC zijn er nog meer dan 30 andere ALS behandelteams verspreid over Nederland. Het ALS Centrum stemt af met deze teams en organiseert nascholing voor de behandelaars zodat mensen met ALS, PSMA en PLS gespecialiseerde zorg in de buurt hebben.

Lees meer op de website van het UMC Utrecht Hersencentrum