Sneller en beter ALS medicijnonderzoek met creatinine bloedtest

Gepubliceerd op 1 december 2017

Een bloedtest kan in medicijnonderzoek mogelijk aangeven of een experimenteel middel werkt tegen ALS. Daarmee kan medicijnonderzoek versnellen. Dat schrijven arts-onderzoeker Ruben van Eijk en Prof. dr. Leonard van den Berg van het UMC Utrecht in een veelbesproken publicatie. Deze studie is onderdeel van project TryMe, een groot project van ALS Centrum Nederland en Stichting ALS Nederland om medicijnonderzoek voor ALS te versnellen.

In het bloed kan het gehalte creatinine worden gemeten, een uitkomst die de mate van spierafbraak aangeeft. Veranderingen in het gehalte creatinine hield significant verband met de maat voor functioneren ALS-FRS-R en overleving. In totaal zijn gegevens van 1.241 ALS-patiënten in de studie meegenomen.

Creatininetest maakt medicijnonderzoek sneller en beter

Door het creatinine gehalte in medicijnonderzoek te meten, zouden kleine medicijnonderzoeken veel gegevens kunnen geven. Hierdoor zouden 20% minder patiënten hoeven deelnemen aan medicijnonderzoek. Het helpt dus om medicijnonderzoek beter en goedkoper te maken. Dat is belangrijk om zo snel mogelijk behandelingen voor ALS te vinden.

Ruben van Eijk ontving vorig jaar de posterprijs voor innovatief onderzoek op het internationale ALS symposium

Ruben van Eijk: “In deze studie hebben we aanwijzingen gevonden dat ziekte achteruitgang objectief en simpel gemeten kan worden in het bloed. Dat is erg waardevol, omdat huidige uitkomstmaten vaak subjectief zijn (vragenlijsten), een inspanning vergen van de patiënt (spierkracht en longfunctie) of erg lang duren om verschillen in aan te tonen (overleving). Met de nieuwe uitkomstmaat is het mogelijk om in de toekomst sneller en nauwkeuriger de werkzaamheid van nieuwe medicijnen aan te tonen.”

Project TryMe voor meer medicijnonderzoek

Het doel van project TryMe is om veel meer medicijnonderzoek voor ALS te starten. Door meer en beter medicijnonderzoek kunnen we zo snel mogelijk nieuwe behandelingen voor ALS vinden.

Publicatie

Van Eijk RPA, Eijkemans MJC, Ferguson TA, Nikolakopoulos S, Veldink JH, van den Berg LH. Monitoring disease progression with plasma creatinine in amyotrophic lateral sclerosis clinical trials. Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. 2017 Oct 30. [PubMed].

De editors van dit tijdschrift schreven een enthousiaste toelichting bij het artikel in de editorial.

Lees ook het positieve commentaar in het ALS research forum over deze publicatie.