Met het uitvallen van spieren ontstaan verschillende klachten bij mensen met ALS. Op deze pagina vindt u meer informatie over veel voorkomende klachten en hoe u hiermee om kunt gaan
Aandachtspunten voor zorgverleners van patiënten met problemen in het denken en gedrag
Bij patiënten met ALS, PSMA en PLS is een groot aantal zorgverleners betrokken. Als er sprake is van problemen in denken en gedrag is het belangrijk dat alle betrokken zorgverleners hierover geïnformeerd zijn…
Adviezen voor naasten van patiënten met problemen in het denken en gedrag
Voor veel naasten is het vanzelfsprekend om de zorg voor een zieke partner, ouder of kind op zich te nemen, ook als er sprake is van problemen in denken en gedrag. Naasten…
Casemanager dementie
De casemanager dementie (ook wel dementieverpleegkundige) is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met veranderingen in denken en gedrag en voor hun naasten in de thuissituatie. Een casemanager informeert, begeleidt, denkt…
Frontotemporale Dementie (FTD) en ALS, PSMA en PLS
Frontotemporale dementie is een vorm van dementie waarbij de persoonlijkheids- en gedragsverandering op de voorgrond staan. In een aantal gevallen gaat ALS, PSMA en PLS samen met FTD. De combinatie ALS, PSMA,…
Genetica en veranderingen in denken en gedrag
Uit onderzoek blijkt dat afwijkende genen (erfelijke materiaal) betrokken zijn bij zowel ALS, PSMA, PLS en FTD afzonderlijk als in combinatie. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is het gen wat de naam heeft…
Omgaan met problemen in denken en gedrag
De veranderingen in denken en gedrag zijn voor iedere patiënt verschillend en gaan geleidelijk. De veranderingen zijn het gevolg van de ziekte en de patiënt heeft hier weinig of geen invloed op….
Problemen in denken en gedrag of cognitieve en gedragsveranderingen
Veranderingen in gedrag, in de manier waarop iemand informatie verwerkt, en hoe iemand in staat is om te leren (cognitie), komen bij mensen met ALS, PSMA en PLS regelmatig voor. Deze veranderingen…