E-cursus ‘Communicatiehulpmiddelen bij ALS’

Doelgroep Deze e-cursus is bedoeld voor logopedisten en ergotherapeuten van ALS-teams en verpleegkundigen die mensen met ALS begeleiden, ook in de thuiszorg en andere geïnteresseerden. Inhoud De e-cursus ‘Communicatiehulpmiddelen bij ALS’ leert…

Een krachtmeter om thuis spierkracht te meten

Om een goed beeld te krijgen van het ziektebeloop van ALS, PSMA en PLS, is het belangrijk om regelmatig de spierkracht te meten. In samenwerking met het bedrijf Inventeers heeft het ALS Centrum Nederland de…

Thuis-Als-Thuis: het virtuele huis met hulpmiddelen

Om zo lang mogelijk actief te blijven zijn voor mensen met ALS, PLS of PSMA hulpmiddelen nodig. Patiënten staan voor veel keuzes, welke hulpmiddelen aan te schaffen. Maar het is best lastig…

Reizen met het openbaar vervoer in een rolstoel

Wanneer lopen moeilijk wordt, kan een rolstoel helpen om je zelfstandig te blijven verplaatsen. Echter kan reizen met het openbaar vervoer met een rolstoel soms ingewikkeld zijn. Met de juiste voorbereiding is…

Tips voor aanvragen eerste rolstoel

Wanneer mensen met ALS, PLS of PSMA toe zijn aan hun eerste rolstoel (handbewogen en/of elektrisch) weten ze niet waar op te letten, wat er handig is, welke zitting, hoe het rijden…

ALS en calorierijke voeding

Het is bij ALS heel belangrijk om niet af te vallen. Gewichtsverlies houdt namelijk verband met een sneller verloop van de ziekte. Calorierijke voeding kan helpen om op gewicht te blijven. Er zijn…

Problemen bij het eten en drinken

Door de afnemende werking van de spieren in het keelgebied kan er bij mensen met (bulbaire) ALS een moment komen waarbij eten en drinken op de gebruikelijke manier niet meer vanzelfsprekend zijn. De…