PLS is een progressieve aandoening van de centrale motorische zenuwcellen. PLS leidt tot stijfheid, spasticiteit en later in het ziekteproces ook tot spierzwakte.
Mensen met ALS, PSMA en PLS kunnen na verloop van tijd steeds minder bewegen. Met name bij patiënten met een snel verloop levert dit de vraag op of er een verhoogd risico…
Beter inzicht in ziektebeloop door het meten van elektrische communicatie tussen hersenen en spieren
Het ALS Centrum is onlangs gestart met de ‘ALS Electrode’ studie. In dit onderzoek meten onderzoekers de elektrische activiteit van de hersenen en de spieren. Het doel is om te kijken of…
Biobank Neuromusculaire Ziekten (NMZ)
Op dit moment is er geen medicijn om ziekten zoals ALS, PSMA en PLS te genezen. Het ALS Centrum wil meer kennis opdoen over deze en andere ziekten van spieren, zenuwen en/of…
CuATSM: de visie van ALS Centrum Nederland
Al vaker is koper onder de aandacht geweest als mogelijk middel tegen ALS. Inmiddels is bekend dat slechts een zeer beperkte groep patiënten in Amerika en Australië hier mogelijk baat bij kunnen…
Een krachtmeter om thuis spierkracht te meten
Om een goed beeld te krijgen van het ziektebeloop van ALS, PSMA en PLS, is het belangrijk om regelmatig de spierkracht te meten. In samenwerking met het bedrijf Inventeers heeft het ALS Centrum Nederland de…
Het belang van epidemiologisch onderzoek
De oorzaken van ALS, PSMA en PLS zijn nog grotendeels onbekend. Naast genetische factoren is het zeer waarschijnlijk dat blootstellingen uit de omgeving belangrijke een rol spelen. Er zijn aanwijzingen voor een…
Ondersteuning voor ouders en kinderen in gezinnen met ALS, PSMA en PLS
Wanneer een ouder getroffen wordt door ALS, PSMA en PLS heeft dit grote gevolgen voor het gezinsleven. Ouders met ALS, PSMA en PLS, maar ook hun partners, maken zich zorgen om het welzijn van…