PLS is een progressieve aandoening van de centrale motorische zenuwcellen. PLS leidt tot stijfheid, spasticiteit en later in het ziekteproces ook tot spierzwakte.
Mensen met ALS, PSMA en PLS kunnen na verloop van tijd steeds minder bewegen. Met name bij patiënten met een snel verloop levert dit de vraag op of er een verhoogd risico…
Een krachtmeter om thuis spierkracht te meten
Om een goed beeld te krijgen van het ziektebeloop van ALS, PSMA en PLS, is het belangrijk om regelmatig de spierkracht te meten. In samenwerking met het bedrijf Inventeers heeft het ALS Centrum Nederland de…
Wat doet een logopedist?
Een logopedist is gespecialiseerd in taal, spraak, adem en stem, kauwen, slikken en gehoor. Bij ALS-patiënten kunnen er problemen ontstaan in de communicatie door verminderde spraak of door verminderde kracht. Ook komen…
Wat doet een neuroloog?
Een neuroloog is een medisch specialist die zich vooral bezig houdt met ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Hij/zij onderzoekt de klachten, stelt de diagnose ALS en bespreekt deze…
Aanvragen van hulp bij verzorging en verpleging thuis (thuiszorg)
Mensen met ALS, PSMA of PLS zijn vroeg of laat aangewezen op hulp bij de verzorging. Meestal kan deze zorg thuis worden georganiseerd. De verschillende soorten hulp die patiënten nodig hebben, zoals…
Aangescherpte kwaliteitscriteria ALS behandelteams
De revalidatieartsen van de ALS behandelteams hebben eind 2014 in samenwerking met Spierziekten Nederland en ALS Centrum Nederland de kwaliteitscriteria aangescherpt voor de zorg aan patiënten met ALS, PSMA en PLS. Deze…
ALS Zorgnetwerk
Het ALS Zorgnetwerk is het netwerk van zorgverleners van mensen met ALS, PSMA en PLS. Het doel van het ALS Zorgnetwerk is dat alle mensen met ALS, PSMA en PLS de beste…