Themabijeenkomsten voor naasten van mensen met ALS, PSMA en PLS

Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek naar de ondersteuningsbehoeften van naasten en de oproep om zorg voor naasten te verbeteren vanuit het ALS Centrum Nederland, Spierziekten Nederland, Stichting ALS Nederland en…

Cognitieve en gedragsveranderingen bij PSMA en PLS

Veranderingen in de manier waarop iemand informatie verwerkt, hoe iemand in staat is om te leren (cognitie), en veranderingen in gedrag komen regelmatig voor bij mensen met ALS. Een groot onderzoek van…

Kinkhoestvaccinatie niet aangeraden, maar wel mogelijk op eigen initiatief

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor het nut van hervaccinatie voor kinkhoest. Bij mensen met onderliggende medische aandoeningen, zoals ALS en PSMA, bij wie kinkhoest kan leiden tot ernstige, moeilijk op te…

Seksualiteit en ALS, PSMA en PLS

Seksualiteit maakt deel uit van kwaliteit van leven. De een vindt het een belangrijk onderdeel, een ander heeft daar mogelijk een andere mening over. De ziektes ALS, PSMA en PLS kunnen, met name…

Op vakantie en ALS/PSMA/PLS

Wanneer u als ALS/PSMA/PLS-patiënt afhankelijk bent van bepaalde hulpmiddelen, kan dit een vakantie organiseren bemoeilijken. In dit artikel kunt u lezen waar u rekening mee kunt houden en hoe u bepaalde zaken…

Ondersteuning voor mantelzorg

Veel partners, familieleden en vrienden van mensen met ALS, PSMA of PLS gaan gedurende het ziekteproces zorg verlenen. Zij worden dan ook wel mantelzorgers genoemd. Mantelzorgers kiezen er niet voor om te gaan…

Woningaanpassingen

Met de juiste aanpassingen aan de woning kunnen mensen met ALS, PSMA en PLS zo lang mogelijk zelfstandig functioneren in huis, ondanks problemen met staan, lopen en balans. Het is daarom belangrijk om…