Genetica en veranderingen in denken en gedrag

Uit onderzoek blijkt dat afwijkende genen (erfelijke materiaal) betrokken zijn bij zowel ALS, PSMA, PLS en FTD afzonderlijk als in combinatie. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is het gen wat de naam heeft…

Individuele ziekteverloop voorspellen bij ALS-patiënten

Veel ALS-patiënten hebben vragen over hun levensverwachting. De gemiddelde levensverwachting van mensen met ALS is drie jaar. Echter zijn er tussen individuele patiënten veel verschillen in het daadwerkelijke ziekteverloop. Daarom hebben onderzoekers…

Wat is Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)  is een progressieve zenuw/spierziekte die leidt tot spierzwakte en verlamming. Jaarlijks krijgen 400-500 Nederlanders de diagnose. Zij hebben een levensverwachting van gemiddeld slechts drie jaar.  ALS kan op…

ALS, PSMA, PLS en PBP

ALS, PSMA, PLS en PBP zijn vier verschillende ziektes die aan elkaar gerelateerd zijn. Bij deze aandoeningen zijn er problemen met de motorische zenuwcellen. Ons lichaam wordt bestuurd vanuit onze hersenen. De…

Het stellen van de diagnose ALS

De diagnose ALS heeft grote consequenties. Het stellen van de diagnose ALS is niet eenvoudig. Enerzijds omdat de ziekte niet vaak voorkomt en de klachten door huisartsen en neurologen in het begin…

Verschijnselen/ symptomen van ALS

De ziektebeelden van ALS en PSMA zijn bij elke patiënt anders en kennen een groot aantal verschijnselen/ symptomen. Bepaalde verschijnselen komen veel voor en zijn karakteristiek voor ALS en PSMA. Spierkrampen en…

Doorverwijzing of second opinion bij het ALS Centrum Nederland

ALS Centrum Nederland is hét expertise centrum op het gebied van zorg, onderwijs en onderzoek bij ALS, PSMA en PLS. Patiënten met verdenking op ALS, PSMA of PLS kunnen bij ons terecht…