Wie in de thuiszorg werkt, krijgt vaak maar een enkele keer te maken met de zorg voor een ALS-patiënt. Omdat de ziektesymptomen bij ALS snel kunnen veranderen en de ziekte per persoon…
Bespreken van de individuele levensverwachting bij ALS
Bij het bespreken van de diagnose vragen veel mensen naar hun levensverwachting. Het ALS Centrum ontwikkelde in 2018 een predictiemodel waarmee het mogelijk is om een betere schatting te maken van de individuele…
Een krachtmeter om thuis spierkracht te meten
Om een goed beeld te krijgen van het ziektebeloop van ALS, PSMA en PLS, is het belangrijk om regelmatig de spierkracht te meten. In samenwerking met het bedrijf Inventeers heeft het ALS Centrum Nederland de…
Ondersteuning voor mantelzorg
Veel partners, familieleden en vrienden van mensen met ALS, PSMA of PLS gaan gedurende het ziekteproces zorg verlenen. Zij worden dan ook wel mantelzorgers genoemd. Mantelzorgers kiezen er niet voor om te gaan…
Aanvragen van hulp bij verzorging en verpleging thuis (thuiszorg)
Mensen met ALS, PSMA of PLS zijn vroeg of laat aangewezen op hulp bij de verzorging. Meestal kan deze zorg thuis worden georganiseerd. De verschillende soorten hulp die patiënten nodig hebben, zoals…
Palliatief terminale zorg
Als er steeds meer uren intensieve zorg nodig zijn en het einde van het leven in zicht lijkt, kan palliatief terminale zorg (PTZ) worden ingezet. Deze zorg is erop gericht de kwaliteit…
ALS Zorgnetwerk
Het ALS Zorgnetwerk is het netwerk van zorgverleners van mensen met ALS, PSMA en PLS. Het doel van het ALS Zorgnetwerk is dat alle mensen met ALS, PSMA en PLS de beste…