Wie in de thuiszorg werkt, krijgt vaak maar een enkele keer te maken met de zorg voor een ALS-patiënt. Omdat de ziektesymptomen bij ALS snel kunnen veranderen en de ziekte per persoon…
Aanvragen van hulp bij verzorging en verpleging thuis (thuiszorg)
Mensen met ALS, PSMA of PLS zijn vroeg of laat aangewezen op hulp bij de verzorging. Meestal kan deze zorg thuis worden georganiseerd. De verschillende soorten hulp die patiënten nodig hebben, zoals…
ALS Thuismeten & Coachen: e-health platform
Het ALS Centrum Nederland heeft samen met patiënten en naasten het e-health zorgplatform ‘ALS Thuismeten & Coachen’ ontwikkeld. Via ALS Thuismeten & Coachen houden mensen met ALS, PSMA en PLS zelf hun…
Spelsysteem voor communicatie
Een spelsysteem of letterkaart kan een hulpmiddel zijn voor communicatie met patiënten die volledig verlamd zijn en niet meer kunnen spreken. Door elke letter van een woord af te gaan kan met alleen…
Doorliggen (Decubitus)
Decubitus (doorliggen) is ernstige beschadiging van de huid als gevolg van permanente druk op-, en verminderde bloedvoorziening in een bepaald huidgebied. Door lange druk op een stuk huid kunnen doorligwonden ontstaan op bijvoorbeeld…
Kwaliteitsfactoren voor thuiszorg bij ALS
Het snelle ziekteverloop en het complexe karakter van de ziekte ALS stellen bijzondere eisen aan de samenstelling van het thuiszorgteam. Het is belangrijk dat het management van de thuiszorg anticipeert op de…
Voedingssondes: PRG-sonde of PEG-sonde
Veel ALS-patiënten krijgen door zwakte van de spieren in het mond-keelgebied problemen met kauwen en slikken. Hierdoor gaat het eten en drinken moeilijk en kan de patiënt afvallen. Gewichtsverlies verslechtert echter de prognose bij…