Met Thuis-Als-Thuis makkelijker kennismaken met hulpmiddelen

Gepubliceerd op 27 juni 2018

Het is soms lastig voor te stellen welke rol een hulpmiddel speelt in het dagelijkse leven en welke voordelen dit heeft. Daarom lanceert het ALS-Centrum nu Thuis-Als-Thuis. Dit virtuele huis laat mensen met ALS, PLS en PSMA kennis maken met diverse mogelijkheden en middelen om thuis te blijven wonen.

Om zo lang mogelijk actief te blijven en thuis te kunnen blijven wonen zijn voor mensen met ALS, PLS of PSMA hulpmiddelen nodig. Er zijn echter heel veel verschillende hulpmiddelen en dus kan de keuze welke hulpmiddelen daadwerkelijk aan te schaffen lastig zijn. Daarnaast duurt de aanvraag van hulpmiddelen vaak een tijd en is het dus belangrijk om op tijd de aanvragen in te dienen. Naast de soms trage processen bij WMO, zorgverzekering en leveranciers, is het voor patiënt, partners en familieleden zelf ook niet gemakkelijk om te accepteren dat een hulpmiddel je zou kunnen helpen omdat het zelf niet zo goed meer lukt.

Virtuele huis als ondersteuning van gezamenlijke besluitvorming

Daarom biedt Thuis-Als-Thuis eenvoudige informatie over hulpmiddelen en wordt dit heel beeldend beschikbaar gemaakt. Het virtuele huis kan daardoor mensen met ALS en hun naasten een beeld geven van wat hulpmiddelen kunnen betekenen en hoe je huis eruit ziet met die hulpmiddelen en ondersteund daarmee de besluitvorming over hulpmiddelen. Dit is een gezamenlijke besluitvorming van patiënt, partner en soms ook andere familieleden, zoals kinderen. De ergotherapeut van het ALS behandelteam en andere zorgverleners kunnen hierbij ondersteunen.

Thuis-Als-Thuis is onderdeel van het project Virtueel Huis en is ontwikkeld door het ALS Centrum, in samenwerking met patiënten zelf. Het project wordt gefinancierd door Stichting ALS Nederland.