TUDCA-ALS studie gestart – fase 3 medicijnstudie bij patiënten met ALS

Gepubliceerd op 2 december 2019

Het ALS Centrum neemt deel aan een internationale studie, waarin wordt gekeken naar het effect van het middel tauroursodeoxycholic zuur (TUDCA) op de ziekteprogressie bij ALS. Het doel van dit onderzoek is om de veiligheid en werkzaamheid van het medicijn te onderzoeken bij patiënten met ALS.

Specifiek kijken we naar welk effect TUDCA heeft op de ziekteprogressie bij ALS. Dit wordt onderzocht door te kijken naar veranderingen in de ALSFRS-R vragenlijst en de longfunctie. Daarnaast meten we welke hoeveelheid van TUDCA in de bloedsomloop terechtkomt en hoe lang het duurt voordat het uit het lichaam is verdwenen. Ook verzamelen we informatie over mogelijke bijwerkingen van het middel.

Hoe is de studie opgebouwd?
De TUDCA-ALS studie is gerandomiseerd, dubbelblind, en placebo-gecontroleerd. Dit betekent dat het effect van TUDCA wordt getest door het vergelijken van een groep patiënten die TUDCA krijgt en een groep patiënten die een placebo (‘nepmedicijn’) krijgt. Naast het studiemedicijn krijgen alle deelnemers aan de studie ook riluzol. Patiënten worden door middel van loting ingedeeld (randomisatie) in een van de groepen. Zowel de patiënt als het onderzoeksteam weten dus gedurende de loop van de studie niet wie welk middel krijgt. Op deze wijze kan worden onderzocht of er bijwerkingen zijn en of het medicijn ALS mogelijk kan afremmen.

Patiënten worden gedurende 21 maanden gevraagd om 8 keer naar het UMC Utrecht te komen voor diverse onderzoeken, waaronder longfunctiemeting en bloedafname.

Meedoen met dit onderzoek of meer weten?

De deelname aan deze studie verloopt via TRICALS. Bent u geïnteresseerd in deelname, dan kunt u een e-mail sturen met uw naam en geboortedatum naar info@tricals.org.

Meer informatie over de voorwaarden voor deelname aan deze studie zijn ook via TRICALS beschikbaar via deze link.