Update project Virtueel Huis

Gepubliceerd op 4 december 2017

In april van dit jaar is het project Virtueel huis gestart. Binnen dit project ontwikkelt het ALS Centrum een website/ virtuele omgeving met hulpmiddelen. Het doel is om patiënten en naasten een betere indruk te geven van de mogelijkheden om met hulpmiddelen te functioneren. Welke hulpmiddelen helpen jou om zo lang mogelijk te kunnen doen wat jij wilt doen?

Nadenken over hulpmiddelen

Goede informatie is een voorwaarde om op tijd over hulpmiddelen na te denken. Omdat het vaak een tijd duurt voordat aangevraagde hulpmiddelen worden geleverd is het belangrijk om deze op tijd aan te vragen. Omdat ALS heel snel kan verlopen, is het vaak handig om een hulpmiddel aan te vragen op een moment dat dit eigenlijk nog niet nodig is.

Het is soms lastig om een voorstelling te maken van de rol van een hulpmiddel in het dagelijks leven, om de voordelen te zien en verder te kijken dan het ‘stigma’ van het hulpmiddel. Daarom laten de filmpjes in het Virtuele huis zien hoe mensen met ALS zelfstandig functioneren in hun eigen huis. Dit project is dankzij de mensen met ALS, PSMA of PLS die hun huis open stellen en waar we een filmpje kunnen opnemen!

Opname van een filmpje voor het Virtuele huis

Filmpjes

Inmiddels zijn voor dit project 7 filmpjes opgenomen van hulpmiddelen die door iemand met ALS thuis worden gebruikt. In totaal komen er ongeveer 20 filmpjes, naast foto’s en korte duidelijke toelichtingen. Dit geheel wordt opgenomen in een virtuele voorstelling van een huis. Hierdoor zullen de grootte van een hulpmiddel en de aanpassingen in huis, zoals een brede deurpost en weggewerkte drempels, te zien zijn.

De ergotherapeut kan in gesprekken met de persoon met ALS hulpmiddelen aandragen en bespreken welke hulpmiddelen langer zelfstandigheid faciliteren. Maar ook thuiszorgmedewerkers kunnen het Virtuele huis met de patiënt bekijken. De ergotherapeuten Jonna Parren en Rinske Maathuis werken aan de informatie en filmpjes voor in het Virtuele huis. Jonna (foto hiernaast): “Ik zou willen dat het Virtuele huis er al was en dat ik het al samen met cliënten kon bekijken. Het zou zo helpen om hen de filmpjes van de hulpmiddelen bij mensen thuis te laten zien!”