Update vaccinatie bij ALS

Gepubliceerd op 25 februari 2021

In berichtgeving in de media werd begin deze week aangegeven dat mensen met o.a. ALS vanaf aankomende week gevaccineerd worden. De inhoud van de brief en voortijdige berichten hierover in de media hebben ons en andere gespecialiseerde artsen uit ons netwerk verrast.

Minister De Jonge schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat specifieke groepen van zeer kwetsbare mensen een vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna (een mRNA-vaccin) aangeboden krijgen via hun medisch specialist. Mensen met ALS worden daarin ook als voorbeeld genoemd.

Via onder andere Spierziekten Centrum Nederland wordt al enige tijd gewerkt aan meer duidelijkheid over het vaccineren van mensen met ALS, PSMA en PLS, zie ook een eerder nieuwsbericht over dit onderwerp. Nog steeds is niet bekend wie er precies uitgenodigd gaan worden, door wie en waar de vaccinaties gaan plaatsvinden. Spierziekten Centrum Nederland is hierover met het RIVM in overleg.

Uiteraard hopen we dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt. Tot die tijd houden we iedereen op de hoogte van de voortgang. Zodra wij weten welke groepen patiënten uitgenodigd worden, zullen we dat laten weten. Dat geldt ook voor het wanneer. Tot die tijd is het niet zinvol om hierover met uw arts te bellen, omdat deze groep hierover ook geen aanvullende informatie heeft.