Upgrade fluorescentie microscoop voor gedetailleerd onderzoek naar motorische zenuwcellen

Gepubliceerd op 30 juli 2015

De fluorescentie microscoop van het ALS Centrum op het UMC Utrecht heeft een upgrade gekregen om nog gedetailleerder onderzoek te kunnen doen naar het ziekteproces bij ALS in de motorische zenuwcellen. De fluorescentie microscoop is aangeschaft voor het project Totals, dankzij Stichting ALS Nederland. 

Uit huidbiopten van ALS-patiënten worden stamcellen gekweekt die zich ontwikkelen tot motorische zenuwcellen. In deze motorische zenuwcellen bestuderen onderzoekers in het laboratorium wat er mis gaat bij ALS.

dianne_fluormicr3

Onderzoeker dr. Dianne van den Heuvel achter de fluorescentie microscoop

Met de fluorescentie microscoop kunnen de onderzoekers met behulp van fluorescerende kleurstoffen processen in de zenuwcel bestuderen. Om bepaalde stoffen in de cel te laten fluoresceren is speciaal licht nodig. Een filter op de microscoop zorgt ervoor dat uitsluitend dit licht wordt doorgelaten naar het preparaat. Voor elke kleurstof heeft de microscoop een filter die alleen een specifieke golflengte licht doorlaat.

Met deze fluorescentie microscoop zijn veel experimenten gedaan om de schade van vrije radicalen aan cellen te meten en om te proberen deze te voorkomen. De upgrade van de fluorescentie microscoop geeft onderzoekers de mogelijkheid om afwijkende processen met zeer gevoelige fluorescerende stoffen zichtbaar te maken.
Vervolgens kunnen de onderzoekers kijken tot welke afwijkende processen dit in de zenuwcel leidt. Dit maakt het mogelijk om te bepalen wat de oorzaak is van een afwijkend proces in de cel en wat het gevolg hiervan is.