Vernieuwde behandelrichtlijn ‘Logopedie bij ALS, PSMA en PLS’

Gepubliceerd op 9 april 2020

Het ALS Centrum Nederland heeft in samenwerking met de NVLF (Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie), Spierziekten Nederland en ALS Patients Connected de behandelrichtlijn ‘Logopedie bij ALS, PSMA en PLS’ herzien. In deze richtlijn staan aanbevelingen voor logopedisten voor het vaststellen, evalueren en behandelen van problemen met de communicatie en/of eten en drinken.  

Het doel van de richtlijn is om de logopedische zorg zoveel mogelijk te standaardiseren en de kwaliteit hiervan te waarborgen. Logopedisten zijn gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van problemen met de communicatie (bij deze 3 ziektebeelden met betrekking tot stem, spraak, en taal) en met eten en drinken (kauwen en slikken). Omdat wetenschappelijke inzichten en kennis op het gebied van zorg met de tijd veranderen, evalueert het ALS Centrum de behandelrichtlijnen regelmatig met alle betrokkenen. Er is bijvoorbeeld feedback gevraagd aan de logopedisten van de ALS-teams in Nederland die de Logopedie richtlijn toepassen in de dagelijkse praktijk. Ook werden de ervaring en suggesties van patiënten, mantelzorgers en patiëntenverenigingen bij de herziening meegenomen.

De nieuwe richtlijn ‘Logopedie bij ALS, PSMA en PLS’ is vanaf nu van kracht en is hier te downloaden. Auteur van de richtlijn is Sandra Offeringa.

Eerder dit jaar werd de richtlijn voor ‘Fysiotherapie bij ALS, PSMA en PLS’ al herzien. De richtlijn voor ‘Ergotherapie bij ALS, PSMA en PLS’ volgt binnenkort.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door Stichting ALS Nederland.