Vernieuwde poli UMC Utrecht

Gepubliceerd op 17 oktober 2013

Donderdag 17 oktober is bij het Hersencentrum van het UMC Utrecht de vernieuwde polikliniek Neuromusculaire Ziekten geopend. De polikliniek, dagbehandeling en ruimtes voor functieonderzoeken bevinden zich vanaf nu op 1 plek in het ziekenhuis die volledig is ingericht voor optimale zorg voor mensen met een neuromusculaire aandoening.

“In deze nieuwe unit ontvangen wij onze patiënten en vinden alle consulten en vervolgonderzoeken plaats”, vertellen zorglijncoördinator Marina Blom en neuroloog Nicolette Notermans. “Verder is er een patiënten-lounge, met comfortabele, hoge stoelen, maar enkele passen verwijderd van de spreekkamers en EMG-ruimten. Bezoekers van de ALS-dag-polikliniek kunnen hier bijkomen van de onderzoeken. Onze jonge patiënten van het Spieren voor Spieren Kindercentrum kunnen tijdens het wachten op het EMG-onderzoek gebruik maken van het UMC Utrecht-netwerk via hun eigen digitale apparatuur of via onze iPads. En patiënten met een polyneuropathie hoeven zich tijdens het opwarmen in de waterbakken niet meer te vervelen en kunnen televisie kijken.

De patiëntenlounge zorgt voor meer rust en ontspanning.

“De doelstelling van de zorglijn Neuromusculaire Ziekten is het verbeteren van de kwaliteit van zorg door alles op één locatie laten plaatsvinden”, verduidelijken Blom en Notermans. “Hierbij hebben we een aantal voorwaarden gesteld. Zo moest het een patiëntvriendelijke omgeving worden met een representatieve uitstraling. Verder moest de infrastructuur zo zijn ingericht dat alle diagnostiek binnen één dag georganiseerd kon worden. Ook moest er ruimte zijn voor wetenschappelijke onderzoeksfaciliteiten. En last but not least: de locatie moest vanuit het perspectief van de patiënt ontworpen, gebouwd en ingericht worden. Op deze polikliniek heeft de patiënt een kamer, in plaats van de zorgprofessional: de arts gaat naar zijn patiënt. Hier staan onze patiënten centraal.”