Vici-beurs voor onderzoek naar zenuwbanen

Gepubliceerd op 13 februari 2015

Jeroen Pasterkamp, hoogleraar translationele neurowetenschappen bij het UMC Utrecht, heeft een prestigieuze Vici-beurs ontvangen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De onderzoeksgroep van Jeroen Pasterkamp onderzoekt hoe de zenuwbanen worden aangelegd en onderhouden en wat daar mis kan gaan bij onder andere ALS.

Pasterkamp: “Bij ALS-patiënten zien we dat zenuwvezelverbindingen veranderen, maar we weten niet goed hoe of waarom dat gebeurt. Dat gaan we verder onderzoeken. Daarvoor is nodig dat we meer weten over hoe het zenuwstelsel in elkaar zit, hoe het wordt aangelegd en hoe het zich ontwikkelt. We denken dat er tijdens de ontwikkeling van het zenuwstelsel soms al een gevoeligheid voor bepaalde ziekten ontstaat. Deze Vici-subsidie geeft ons de kans om nieuwe technieken en modellen te ontwikkelen waarmee we ziekten zoals ALS beter kunnen begrijpen en wellicht in de toekomst ook kunnen behandelen.”

Met behulp van de Vici-beurs kan Pasterkamp zijn onderzoeksgroep uitbouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.

Lees meer: