Vidi-beurs voor Kevin Kenna

Gepubliceerd op 1 juni 2019

Dr. Kevin Kenna, onderzoeker bij het ALS Centrum, heeft een Vidi-beurs ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Kenna, werkzaam in de groep van prof. dr. Jan Veldink op de afdeling Neurogenetica van het UMC Utrecht, heeft de subsidie ​​gekregen voor zijn voorstel ‘De sleutel tot het ontrafelen van genetische ziekten door te ontrafelen hoe genen worden gereguleerd’.

Kevin Kenna: “Mijn onderzoek is gericht op het identificeren van de genetische oorzaken van amyotrofische laterale sclerose (ALS), een dodelijke neurologische ziekte veroorzaakt door afstervende zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg. Onderzoek wijst uit dat ALS voornamelijk het gevolg is van zeldzame DNA-mutaties. Als deze mutaties kunnen worden gevonden, kunnen ze mogelijk gecorrigeerd worden met behulp van nieuwe technologieën zoals gentherapie. Het onderscheiden van schadelijke DNA-mutaties van het immense aantal goedaardige varianten in het DNA is echter een grote uitdaging.’

Dit project gaat deze uitdaging aan door algoritmen te ontwikkelen om te voorspellen of en hoe DNA-mutaties schadelijk kunnen zijn. Specifiek zal het project bestuderen hoe mutaties RNA beïnvloeden, het mechanisme waardoor DNA-instructies worden doorgegeven aan de rest van het lichaam. Kevin: “Dit betreft gespecialiseerde metingen van DNA-signalering in levende hersenen / ruggenmergcellen, evenals weefsel van overleden ALS-patiënten en gezonde controles. Als dit goed blijkt te werken, wordt deze methode beschikbaar voor gebruik bij andere genetische aandoeningen. Het identificeren van ALS-mutaties betekent ook dat genetisch onderzoek op verzoek kan worden aangeboden aan de families van ALS-patiënten.”