Vitamine D bij ALS

Gepubliceerd op 5 januari 2015

Er is groeiende aandacht voor de rol van vitamine D bij neurologische aandoeningen, waaronder ALS. Patiënten hebben een groter risico op het ontwikkelen van een vitamine D-tekort dan gezonde mensen. Er is echter geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat het innemen van vitamine D-pillen de progressie van ALS kan vertragen, spierkracht verbetert of een lager risico geeft op vallen.

De visie van het ALS Centrum

Er zijn aanwijzingen dat ALS-patiënten een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van een vitamine D-tekort. Het is dan ook te overwegen om dit te laten controleren bij de behandelend huisarts. Bij een vitamine D-tekort is het nuttig om vitamine D-pillen te nemen, om de klachten en gevolgen van een vitamine D tekort te voorkomen. Het is vooralsnog niet overtuigend wetenschappelijk bewezen dat vitamine D-suppletie bij ALS-patiënten de ziekteprogressie kan vertragen, spierkracht kan verbeteren of een lager risico geeft op vallen.

Lees het volledige webartikel over ALS en vitamine D.

Klik hier voor meer resultaten van ALS onderzoek.

Doe mee aan ALS onderzoek

Help mee voor meer kennis over ALS om een effectieve behandeling te vinden: Bent u ALS, PLS of PSMA-patiënt en heeft u de vragenlijsten van ALS Centrum Nederland nog niet ingevuld of heeft u nog geen bloed afgestaan voor ALS onderzoek? Meld u dan nu online aan voor het ALS onderzoek of bel Hermieneke Vergunst, onderzoeksassistent van het ALS Centrum Nederland op 088-7555887.