Voedingssonde Fernando Ricksen

Gepubliceerd op 3 februari 2017
Op social media is te lezen dat oud voetballer en ALS-patiënt Fernando Ricksen een voedingssonde heeft gekregen. Hier wat uitleg over het nut van een voedingssonde bij ALS. 

Bij ALS sterven de motorische zenuwcellen af. Daardoor worden de spieren niet meer aangestuurd en raakt de patiënt steeds verder verlamd.

Om eten en drinken door te slikken gebruiken we veel spieren, zoals de tongspier en keelspieren. Bij ALS raken deze uiteindelijk ook verlamd. Patiënten verslikken zich dan steeds vaker. Eten en drinken is dan niet meer veilig. Bij het doorslikken kan dan eten of drinken in de longen komen in plaats van in de slokdarm. Als dat gebeurt kan de patient een chemische longontsteking krijgen en dat is gevaarlijk. Door de zwakte van de spieren in het mond-keelgebied gaat het eten en drinken vaak ook langzaam en kan de patiënt afvallen.

Door een voedingssonde te plaatsen kan de patient veilig voeding krijgen. Verdere gewichtsafname kan dan vaak worden voorkomen. En het is voor het beloop van ALS belangrijk dat patiënten op gewicht blijven.

Een voedingssonde is een flexibel slangetje dat via de neus en slokdarm naar de maag gaat of via de buikwand rechtstreeks in de maag ligt. Via de voedingssonde wordt vloeibare voeding en/of vocht toegediend. Meestal is dit kunstmatige voeding, ook wel sondevoeding genoemd.

Lees meer over voedingssondes

In onderstaande filmpje ziet u de verstoorde slikbeweging die bij ALS voor kan komen.

Bekijk ook de filmpjes over wat u kunt doen als een patiënt zich verslikt.

ALS Centrum Nederland heeft de e-cursus ‘Verslikken bij ALS’ ontwikkeld voor zorgverleners, om tijdige slikproblemen te herkennen.