Voedingssupplementen bij ALS

Gepubliceerd op 29 september 2014

Er zijn verschillende voedingssupplementen waarvan wordt beweerd dat deze positieve effecten hebben voor ALS-patiënten. Vooralsnog is er voor geen van deze voedingssupplementen bewijs dat het positieve effecten op het beloop van ALS heeft. 

Een combinatie van voedingssupplementen die is beschreven is het Deanna protocol. Er is nog geen onderzoek gedaan naar het Deanna protocol bij ALS-patiënten. Ook  is er nog geen onderzoek gedaan naar hoe de voedingssupplementen in het dieet precies zouden werken. Een studie met muizen heeft recent laten zien dat een dieet gefocust op energiemetabolisme een positief effect heeft in muizen met ALS. Deze studie heeft het effect van het Deanna protocol onderzocht in een muismodel voor ALS (het SOD1 muismodel). Hieruit bleek dat muizen op een dieet dat leek op het Deanna protocol betere motorische prestaties hadden dan controlemuizen. Daarnaast verlengde het Deanna protocol de overlevingstijd van de ALS-muizen.

Geen bewijs voor effectiviteit bij ALS-patiënten

De vraag is of een dieet volgens het Deanna protocol bij patiënten positieve effecten zou kunnen hebben. Ook is er nog niet onderzocht wat de dosering zou moeten zijn. Er bestaan alleen een aantal gerapporteerde gevallen van ALS-patiënten die een verbetering ervaren, maar dit is meestal niet objectief vastgesteld door een arts op basis van regelmatig onderzoek. Het komt vaker voor dat therapieën werken in ALS-muizen maar vervolgens niet in mensen. Daarom is het belangrijk om meer onderzoek te doen naar het effect van het Deanna protocol bij ALS-patiënten. Op dit moment is er nog niet genoeg bewijs om aan te nemen dat het Deanna protocol een positief effect heeft op het ziekteverloop van ALS-patiënten.

Omdat er onvoldoende bewijs is voor positieve effecten van het Deanna protocol raadt het ALS Centrum het gebruik hiervan niet aan.

Lees meer:

Help mee voor beter onderzoek

Help het ALS Centrum om beter onderzoek te doen naar de rol van voeding bij ALS. Bent u ALS-patiënt, meld u dan aan voor het ALS onderzoek. U ontvangt dan vrijblijvend informatie over het onderzoek. Bent u een familielid of naaste van een ALS-patiënt? U kunt deze patiënt aanmelden voor vrijblijvende informatie over het ALS onderzoek, klik hier.