Wat betekenen de verscherpte maatregelen voor het onderzoek naar ALS, PSMA en PLS

Gepubliceerd op 18 december 2020

Begin deze week werden er strengere maatregelen aangekondigd door de regering. Omdat er al strenge maatregelen golden voor het uitvoeren van onderzoek hebben de nieuwe maatregelen maar beperkt effect op het onderzoek naar ALS, PSMA en PLS. Afhankelijk van de ernst van de corona uitbraak is het wel mogelijk dat de situatie veranderd, bijvoorbeeld omdat ziekenhuizen zorg moeten afschalen vanwege te hoge aantallen opnames van coronapatiënten.

De verscherping van de maatregelen werken wel door in de interne maatregelen binnen het ALS Centrum. Zo werken al onze medewerkers zoveel mogelijk thuis, tenzij aanwezigheid in het UMC Utrecht noodzakelijk is (omdat iemand bijvoorbeeld een kritische functie heeft).

Voor sommige studies is bewust gekozen om onderdelen af te schalen. Zo worden er voorlopig geen huisbezoeken gedaan voor de Biobank Neuromusculaire Ziekten en benadert het ALS Centrum tijdelijk geen nieuwe huisartsen voor controlepersonen voor deze studie. Onderzoeken in het UMC Utrecht, zoals de MRI, fALS en EEG studie, die plaats vinden in daluren gaan gewoon door. Voor de MEASURE studie blijft de uitzondering van kracht dat de afspraken ook door de week gepland mogen worden.

Ook voor medicijnonderzoek geldt dat ze, binnen de geldende protocollen om de veiligheid van patiënten te waarborgen, gewoon door kunnen gaan. De inclusie van nieuwe patiënten loopt wel wat langzamer om de patiëntenstromen te beperken. De onderzoeken naar zorginnovaties en kwaliteit van leven ondervinden weinig invloed van de nieuwe maatregelen. De meeste onderzoeken zijn al zo omgebouwd dat ze ‘coronaproof’ kunnen worden voortgezet.

Onderzoek doen naar de oorzaak en oplossing van ALS, PSMA en PLS blijft ook ten tijde van corona een van de belangrijkste doelen van het ALS Centrum. Wilt u meedoen aan wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en oplossing van ALS, PSMA en PLS? Meldt u dan aan via onze website. Als u mee wilt doen aan geneesmiddelenonderzoek (trials) voor ALS, PSMA en PLS, meldt u dan aan bij TRICALS.