Wat te doen bij verslikken

Gepubliceerd op 21 april 2018

Wat doet u als zorgverlener of mantelzorger als iemand met ALS zich verslikt? Het is een vervelende situatie, maar rustig blijven is belangrijk. Voer zo nodig de Heimlich manoeuvre uit. 

De Heimlich manoeuvre

Als de ALS-patiënt zich verslikt in vast voedsel, dan is het belangrijk om eerst af te wachten of het de patiënt lukt om de voedselbrok met voldoende hoestkracht op te hoesten. De patiënt kan deze dan alsnog ophoesten. Bij een zwakkere hoestkracht is het van belang dat de ALS-patiënt geholpen wordt bij het ophoesten. Dit kan op meerdere manieren, afhankelijk van of de persoon staat, zit of in een elektrische rolstoel zit. De Heimlich manoeuvre wordt vaak aangeleerd in een situatie waarbij de helper achter de patiënt gaat staan. Omdat ALS-patiënten vaak in een elektrische rolstoel met de benodigde beademingsapparatuur achter hen zitten, is deze positie vaak niet mogelijk. U kunt dan de Heimlich manoeuvre doen terwijl u voor de patiënt zit.

Bekijk de filmpjes van hoe iemand zich verslikt en de Heimlich manoeuvre bij iemand die in een elektrische rolstoel zit.