Wietolie en ALS

Gepubliceerd op 20 november 2015

Recent zijn er berichten in de social media verschenen over wietolie bij ALS. Sinds kort is medicinale wietolie beschikbaar. De werkzaamheid is echter onbewezen.

Cannabis is ook verkrijgbaar in de vorm van olie, de zogenaamde ‘wietolie’. De samenstelling van commerciële wietolie kan verschillen en er kunnen bestrijdingsmiddelen, zware metalen, schimmels en bacteriën in zitten. Er bestaat sinds kort ook medicinale cannabisolie. Medicinale cannabisolie bevat geen bestrijdingsmiddelen of andere schadelijke stoffen en bevat lagere concentraties aan THC dan commerciële wietolie. De medicinale cannabisolie is alleen verkrijgbaar bij de Transvaal Apotheek in Den Haag die landelijk kan leveren.

Medicinale cannabis wordt soms als thee, olie of met inhalatie na verdamping ingezet bij de behandeling van symptomen van ALS, zoals spasticiteit, pijn en speekselvloed. Dit is echter niet de voorkeursbehandeling voor deze symptomen. Revalidatieartsen en neurologen verwachten vaak betere effecten van reguliere behandelingen voor spasticiteit, pijn en speekselvloed.

Lees het volledige webartikel over cannabis en ALS.

Bekijk ook het overzicht van artikelen over experimentele behandelingen bij ALS.

cannabis